„Pogányok udvara” Párizsban

 

Párizsban március 24-én délután kezdődött meg a sorozat első rendezvénye, Vallás, megvilágosodás, józan értelem címmel. Az utóbbi időszakban gazdasági, pénzügyi és ennek következtében társadalmi válság sújt számos országot, köztük a franciákat is. Az értékek mély válságának jelei is tapasztalhatóak, ezért a Kultúra Pápai Tanácsa új állandó struktúra létrehozásáról döntött, amelynek elindításához Franciaországot választotta. A rendezvénysorozat Párizs három szimbolikus helyszínén zajlott, a megnyitó ünnepséget az UNESCO székházában tartották, amely a kultúrák közötti párbeszéd kiváltságos helyszíne. Ravasi bíboros, a tanács elnöke köszöntötte a résztvevőket, és az első kérdések megfogalmazásával megtette a párbeszéd első lépéseit: hogyan lehet együtt igazságosságban és szabadságban élni? Nem vált-e valóban sürgőssé, hogy keresztények és más jóakaratú emberek párbeszédbe kezdjenek? Ezt követően híres személyiségek szóltak hozzá a témához. Felszólalt Giuliano Amato egykori olasz miniszterelnök, Aziza Bennani asszony, Marokkó nagykövete az UNESCO-nál, valamint Pavel Fisher, Csehország párizsi nagykövete.

A Notre-Dame-székesegyház előtti téren, több ezer ember jelenlétében zárult le az eseménysorozat. A pápa franciául elmondott, a Vatikánból közvetített beszédében hangsúlyozta: a kezdeményezés célja a hídépítés párbeszéd érdekében. „Ezért ne hátráljatok meg a nehézségek és a problémák láttán. Az igazság keresése nem könnyű feladat. Mindenki arra hivatott, hogy bátran az igazság mellé álljon, és ez a boldogság és a teljes élet felé vezető út mellékutak nélkül. Jézus ezt mondja az evangéliumban: Az igazság szabaddá tesz benneteket. Tiszteljék, segítsék és szeressék embertársaikat, mert mindenki Isten teremtménye. A Pogányok udvara lehetőséget ad a másoktól, az idegenektől való félelem akadályainak ledöntésére” – hangoztatta a pápa.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .