Pillantás galaxisunk közepe felé

A görög mitológia szerint a Héra melléből fakadó tej nyoma, a székely mondavilág viszont Csaba királyfi ösvényének tartja. Ma már tudjuk, ez galaxisunk, ahogyan azt belülről látjuk – és valójában nem kevésbé fontos számunkra, mint a régi időkben.

Próbáljuk megismerni, kutatjuk titkait, fürkésszük szépségeit. A képalkotás modern eszközeivel pedig egyre közelebb kerülhetünk hozzá. Január 6-án a NASA által fenntartott Astronomy Picture of the Day (A nap csillagászati képe) elnevezésű honlapon Éder Iván Tejútról készített felvétele lett a nap fotója. Az 1995-ben alapított internetes oldalon a legszebb, legkülönlegesebb asztrofotókat mutatják be.

A magyar fényképész kiválasztott képe galaxisunk központi, a Nyilas és a Skorpió csillagképben látható vidékéről készült. A kép bal felső sarkából induló sáv a Tejútrendszer mintegy harmincfokos szelete: ragyogó ködök, csillaghalmazok, valamint a fényt elnyelő porfelhők alkotják. Galaxisunk tényleges központját, amely a Naptól körülbelül huszonhatezer fényévnyire van, „hagyományos” fotón nem láthatjuk, hiszen – éppen az e felvételen olyan szépen megfigyelhető csillagközi por azt kitakarja, ezért – onnan nem ér el hozzánk látható fény.
fotó: Éder Iván
(www.astroeder.com)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .