Pezsgő ősz a jezsuitáknál

Az a célunk, hogy ezt a világos és pozitív alternatívát egyre hatékonyabban mutathassuk be. Ez ügyben szorosan együttműködünk a püspöki konferenciával, ezért több szálon is kapcsolódunk rendezvényükhöz, a szeptember 20–22-i Katolikus Társadalmi Napokhoz, amely nagyrészt a Nemzeti Múzeum kertjében zajlik majd, de több programnak a Párbeszéd Háza biztosít helyet.


Fontos új kezdet a rend életében, hogy Szatmárnémetiben, szimbolikus helyszínen: két nyelvterület határán augusztusban román–magyar szerzetesközösség alakult, amely oktatással-neveléssel foglalkozik, és a két nép együttélésének nehézségeiről való közös gondolkodást is feladatának tartja. Trianon századik évfordulója felé közeledve ezt történelmi kötelességünknek érezzük. A Jezsuita Szigeten egyház és politika témáját is szóba fogjuk hozni, és szembesíteni igyekszünk a kormányzatot azzal, hogy mi valósult meg eddig az általunk is nagyra értékelt felzárkóztatási stratégia célkitűzéseiből.

A fesztivál szórólapja két olyan virágot ábrázol, amelyek kiszáradt földből sarjadtak ki. Meggyőződésünk, hogy a zöldgondolat hatékonyabb, megalapozottabb képviseletét teszi lehetővé, ha a teremtett világ iránti felelősségünkre hívjuk fel a figyelmet, emiatt ennek a kérdésnek is nagy figyelmet szentelünk a Jezsuita Szigeten. Súlyponti programnak ígérkezik szeptember 16-án a történelmi egyházak ökológiai szakértőinek beszélgetése. 2004-ben jelent meg az a közösen kiadott könyv, amely a magyar egyházi állásfoglalásokat gyűjtötte egybe. A szerkesztők most áttekintik az elmúlt csaknem egy évtized fejleményeit, és beszélni fognak az új kötet előkészületeiről is. De olyan beszélgetések is lesznek – mindig számítunk a közönség aktivitására is! –, amelyek ahhoz adnak könnyen megvalósítható ötleteket, hogy nyugat-európai minták alapján miként tehetjük élhetőbbé a környezetünket mi magunk, itt és most, akár már holnaptól” – zárta rövid tájékoztatóját Forrai Tamás.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .