Perselypénz bankkártyás fizetéssel

A párizsi Saint-François de Molitor-plébánián január 21-től kísérleti jelleggel olyan kosarakat használnak a miséken a perselyezésre, amelyekkel a hívek egy beépített rendszernek köszönhetően bankkártyával is adakozhatnak.
A francia főváros XVI. kerületében található templomban a gyűjtéskor felajánlott adományokat már elektronikus úton is be lehet fizetni. A mini képernyőn négy összeg (2, 3, 5 és 10 euró) közül választhatnak a hívek, majd a bankkártya érintésével – a PIN-kód megadása nélkül – fizethetnek. A technológiát egy hagyományos adománygyűjtő kosárba építették be, amelybe a misén jelen levők a szokásos módon, készpénzben is bedobhatják felajánlásaikat. A templomban a mise alatt a pénzcsörgésbe belevegyül az öt kosár elektronikus rendszerének csipogása.
A párizsi érsekség egyelőre csak kísérleti jelleggel próbálja ki az adománygyűjtésnek ezt a módját, megoldást kínálva ezzel azoknak, akik elfelejtenek pénzt vinni magukkal a szentmisére. A rendszer kialakítása során ügyeltek arra, hogy az adakozásnak ez a módja is névtelen legyen.
A plébánia vezetői hangsúlyozták: szívesen lesznek előfutárai a modern technológia bevezetésének, és úgy látják, van jövője ennek az újításnak. Didier Duverne, a templom ötven­nyolc éves plébánosa meg van győződve arról, hogy bizalmat kell szavazni a fejlesztéseknek, különösen egy olyan plébánián, mint a Saint-François de Molitor, ahol a hívek eleve nyitottak az újdonságokra. Véleménye szerint a bankkártyás fizetés nem lesz zavaró a szentmiséken. Franciaországban első alkalommal kísérleteznek ezzel a modern megoldással, ezért nagy médiavisszhangot váltott ki az eset.

Forrás és fotó: Avvenire.it
Fordította: Thullner Zsuzsa

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .