Példa a társadalomnak

1990-től kezdve családkongresszusokat szervez, melyekre családokat, illetve minden olyan jóakaratú embert hívnak, akinek a család ügye fontos. Idén Veszprémben július 7. és 10. között rendezik a nyaralással egybekötött kongresszusukat. Az ilyen eseményeknek több célja is van – mondta Benkő Ágota, aki hosszú éveken át első embere volt a NOE-nak. Majd így folytatta: értéket szeretnénk felmutatni a társadalomnak ezekkel az eseményekkel, valamint a közgondolkodást próbáljuk befolyásolni – szeretnénk a társadalmat sokkal inkább gyermek- és családbaráttá tenni. Egy-egy ilyen kongresszus egy gyerekzsivajos, örömmel vállalt életformát mutat fel, de az is fontos számunkra, hogy e találkozások a családok számára megerősítést jelentsenek. A találkozókon soha nem a bajokat soroljuk, hanem a problémák megoldásáról beszélgetünk, az azokból kivezető utat keressük. Elgondolkodásra, az élet jobbítására törekszünk. A konferenciák beszélgetésekből, előadásokból állnak, miközben a gyerekeknek korosztályonként tartunk foglalkozásokat. Emellett kulturális programok, kirándulás színesítik a találkozókat. Akik ebben az esztendőben eljönnek a veszprémi kongresszusunkra – megerősödhetnek abban, hogy a mai, káoszos világban is lehet komoly értékrenddel családban élni, a fontos értékekre figyelni, szép napokat megélni, elfogadó baráti légkörben pár napig együtt lenni, annak ellenére, hogy sokféle nézetű ember találkozik ott. Van közös alapunk.

A NOE közel tíz évvel ezelőtt az anyaországon kívül élő nagycsaládos szervezetek összefogására létrehozta a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségét, hogy az örömöket, problémákat együtt tudják megvitatni, a lehetőségeket kihasználni, a folyamatokat észrevenni, és ahol kell, orvosolni a problémákat. Tavaly óta a szövetség elnöke Török Iván, aki legutóbb a Felvidéken tartott nemzetközi családkonferencián járt, melynek címe A magyar családok helyzete az egyesülő Európában volt. Az ott elhangzottakról a többi közt elmondta, hogy az Erdélyből, Magyarországról, Kárpátaljáról és Vajdaságból érkező családszervezetek vezetői a szlovákiai Gútán találkoztak, ahol Gyurgyík László szociológus a magyar lakosság létszámának alakulásáról, Lampl Zsuzsanna kutató a népességcsökkenés és asszimilálódás okairól tartott előadást. Sárközy Klára parlamenti képviselő, a szlovákiai családtámogatási rendszert ismertette. A konferencia zárónapján Bauer Edit EP-képviselő Családpolitika az Európai Parlamentben címmel tartott előadást. Az előadások között a különböző régiók helyzetét vitatták meg a családszervezetek vezetői. A konferencia résztvevői jelen voltak a gútai gimnázium udvarán az Esterházy János emlékére felállított kopjafa avatásán, és meghallgatták Molnár Imre történész előadását a mártír politikusról.

(Az érdeklődők a veszprémi családkongresszusról bővebben olvashatnak a www.noe.hu oldalon!)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .