Pedagógusok elismerése Kalocsán

Május 15-én immár tizennegyedik alkalommal ítélték oda az elismerést, melyet mindig Kunszt József érseki kinevezésének évfordulóján adnak át. Idén négyen vehették át a kitüntetést, mivel a jelölhető pedagógusok köre kibővült a főegyházmegye fenntartásába került középiskola tanáraival.
A Katona István Házban megrendezett ünnepségen Bábel Balázs érsek beszédében beszámolt a székesegyházbeli feltárásokról, melyek eredményeképpen nemrégiben azonosították a főegyházmegye alapítója, Asztrik érsek sírját. Mit tanulhatott és mit taníthatott Asztrik a maga korában? – tette fel a kérdést a főpásztor, majd bemutatta a középkor katolikus iskolarendszerét, mely ókori alapokra épült, és a szerzetesrendeknek köszönhetően teljesedett ki.


Asztrik érsek életét bencés apátként meghatározta Szent Benedek regulája. Bábel Balázs párhuzamot vont az apát személye és kötelmei, valamint a mai iskolák pedagógusainak munkája között. Hangsúlyozta, hogy a kolostori élet tapasztalatából nyert bölcsesség útmutatást adhat a mindennapok tanári tevékenységéhez. „Ints, kérj, feddj!” – idézte a benedeki regulából Pál apostol Timóteushoz írt levelét (2Tim 4,2), és hangsúlyozta, hogy a mai pedagógusok feladata is az, ami az eléjük példaként állított apáté volt: mindig legyenek tudatában annak, hogy a lelkek vezetését vállalták, és tegyék ezt a mester keménységével s az atya jóságával.

 

Az érsek ünnepi beszédét követően átadták a kitüntetett pedagógusoknak az eszmei és anyagi elismerést jelentő Kunszt-díjat, melyet az egyházmegye fenntartásában működő oktatási és nevelési intézmények, a főegyházmegye területén található szerzetesi fenntartású iskolák, illetve a Kalocsa Város Önkormányzata által fenntartott iskolák egy-egy pedagógusa kap. A kiváló szakmai felkészültségű, a gyermekekkel és a kollégákkal is jó kapcsolatot ápoló, példás magánéletű díjazottak a főegyházmegye részéről egy bronz emlékplakettet vehettek át, intézményük fenntartójától pedig egyhavi bérüknek megfelelő pénzjutalmat kaptak.

A városi fenntartású intézmények pedagógusai közül idén Tamás Ferenc, a kalocsai Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskola, Szakiskola tanára kapta a kitüntetést. A szerzetesi fenntartású intézmények részéről Fazekas József, a kecskeméti Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon tanára részesült elismerésben. A főegyházmegye fenntartásában működő alapfokú oktatási-nevelési intézmények tanárai közül Illésné Márin Éva, a keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanárnője vehette át az elismerést. A főegyházmegye fenntartásában működő középfokú oktatási-nevelési intézmények részéről Szabó Julianna, a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Mezőgazdasági, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola igazgatóhelyettese lett az idei díjazott.

A Kalocsa–kecskeméti főegyházmegye területén a szerzetesrendek fenntartásában működő oktatási-nevelési intézmények száma tizenhárom, a diákok létszáma mára megközelíti a négyezret.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .