Párbeszéd

Látogatást tett a valami Színeváltozás-monostorban is. A pátriárka útja válasz volt Kirill pátriárka 2009. július 4. és 6. között Törökországban tett látogatására. Bartholomaiosz pátriárka a Kremlbe is ellátogatott, ahova Kirill moszkvai pátriárka is elkísérte. Dmitrij Medvegyev kifejezte reményét, hogy a konstantinápolyi pátriárka e látogatása hozzájárul a két egyház közötti párbeszédhez.

Az ateistákkal való párbeszédért

A Vatikán el kívánja mélyíteni a párbeszédet az ateistákkal és az agnosztikusokkal. Erről már a római kúria karácsonyi fogadásán beszélt XVI. Benedek, és az Osservatore Romano június 3-i számában adta hírül Gianfranco Ravasi érsek, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke. Márciusban alapítványt hoznak létre ezzel a céllal, amely a párizsi Sorbonne egyetem rendezvényén, az UNESCO és a Francia Akadémia március végén tartott ülésein mutatkozott be. Az alapítvány az ószövetségi jeruzsálemi templom „népek udvaráról” kapja nevét, ahová még a pogányok is beléphettek. Az ateizmussal való párbeszéd illetékes egyházi intézménye 1965-től a Nem Hívők Titkársága, majd 1993-ig a Nem Hívők Pápai Tanácsa nevet viselte, melyet akkor a Kultúra Pápai Tanácsa részévé tettek.

Leonardo Sandri bíboros Romániában

A Keleti Egyházak Kongregációjának bíboros prefektusa, Leonardo Sandri május 6-tól 10-ig Romániában tartózkodott. A görög katolikus püspökökkel Balázsfalván találkozott. Arra emlékeztetett, hogy az ökumenikus folyamat visszafordíthatatlan. „Használjanak fel minden alkalmat a lelkipásztori együttműködésre, próbáljanak megegyezésre jutni az istentiszteleti helyek tulajdonát és használatát illetően.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA, valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .