Pap- és diakónusszentelések országszerte

Fotó: Berta Gábor

 

A papszentelést megelőző éjszaka zarándoklatot szerveztek. Soha ennyien nem vettek még részt a hagyományos gyalogláson Püspökszentlászlóra, ahol Udvardy György pécsi megyéspüspök szentmisét mutatott be. Június 17-én reggel a pécs-gyárvárosi plébániától szintén gyalogos zarándoklat indult a papi hivatásokért.
Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök június 17-én áldozópappá szentelte Kaszás Csaba diakónust a szombathelyi székesegyházban. Pápai Lajos a szentmise végén Császár István kormányzóval, Kaszás Csaba atyával és Brenner József nagypréposttal a Szent Márton-oltárnál imádkozott a papokért, hogy valóban Krisztus tanúi legyenek az emberek között, és a fiatalokért, hogy legyenek köztük, akik a papi hivatás mellett kötelezik el magukat.
Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek június 24-én, Székesfehérváron. Spányi Antal megyéspüspök pappá szentelte Visnyei Lászlót és diakónussá Rohrbacher János papnövendéket.
Spányi Antal személyes hangú beszédében a papi hivatás nehézségeit és szépségeit taglalta. Idézte II. János Pál pápa szavait, aki a vértanúk évszázadának nevezte a XX. századot, és kifejtette, ma is olyan keresztényekre van szükség, akik oda tudják adni életüket a hitükért. Kitért arra is, hogy Jézus meghívása által leszünk az Újszövetség papjává. „Isten megajándékoz az Úr testével és vérével, hogy ettől az ajándéktól az övéi legyünk és részesedjünk Jézus misztériumából. Ehhez imádságnak kell átjárnia az egész életünket, hogy találkozzunk a mindig, mindenütt jelen levő Krisztussal.”
A főpásztor hangsúlyozta, hogy az Egyház Krisztustól kapott tanítását minden körülmények között őrizni kell. A pap a feltámadt Üdvözítő szentségi jelenlétét és működését jeleníti meg a Földön. Ő Krisztus látható eszköze. Ebben a felelősségteljes szolgálatban, püspökével szoros kapcsolatban hirdeti az evangéliumot, vezeti Isten népét, gondja van az istentiszteletre, elsősorban Urunk áldozatának vasárnapi megünneplésére.

Forrás: Egyházmegyék

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .