Pap bácsi, kösd be a cipőmet!

Karol Wojtyłát 1978. október 16-án választották pápává. A messziről jött egyházfő személye azonnal fölkeltette az emberek és a média figyelmét. Újságírók százai keresték fel szülőföldjét, készítettek interjúkat közeli munkatársaival, barátaival, volt diáktársaival, tanítványaival. A történelmi és életrajzi adatok mellett barátai, tanítványai szívesen idézték fel a pappal, az egyetemi professzorral, az érsekkel kapcsolatos személyes élményeiket, azokat az apró történeteket, amelyek sokszor többet árulnak el egy emberről, mint a száraz életrajzi adatok. A Pap bácsi, kösd be a cipőmet! című kötetbe a legkedvesebb és legjellegzetesebb anekdotákból válogattunk. A könyvvel II. János Pál pápa szentté avatásának ötödik évfordulójára emlékezünk. Kedvcsinálónak álljon itt két történet.
Wojtyła bíboros gyakran megfordult az orsolyita nővérek zakopanei házában. Mindig rendelkezésére állt egy szoba, és a nővérek nem készültek különösebben a fogadására. Ők maguk szegényekkel foglalkoztak, és volt egy óvodájuk is. Egyszer az egyik kisfiú meglátta Wojtyła bíborost, aki épp akkor lépett ki a szobájából, és megszólalt: „Pap bácsi, kösd be a cipőmet!” A bíboros pedig a világ legtermészetesebb módján lehajolt, és megkötötte a kisgyermek cipőfűzőjét.
Azok, akik nem ismerték Wojtyła bíborost, nehezen tudták elképzelni, hogy egy ilyen magas rangú egyházi személyiség sportfelszerelésben és sílécen bolyong a hegyekben. Nem véletlen, hogy épp ezek az alkalmak szolgáltak számos tréfás jelenettel. Egyszer a Gáspár-csúcs (Kas­prowy wierch, a Liptói-havasokhoz tartozó, csaknem 2000 méter magas hegy – a szerk.) környékén cseh határőrök igazoltatták. Az egyik katona alaposan megvizsgálta a bíboros által átnyújtott igazolványt, majd meglepődve és felháborodva kiáltott rá: „Tisztában vagy vele, kinek az iratait loptad el, te őrült?! Le kell tartóztatnunk!” Wojtyła bíboros megpróbált tiltakozni, és meg akarta magyarázni a helyzetet, de a cseh ismét ráförmedt: „Egy síelő bíboros? Azt hiszed, bolond vagyok?” Amikor később az ügy végre tisztázódott, az ámuló, de meg is rettent határőr alig győzött elnézést kérni. A Pap bácsi, kösd be a cipőmet! – Történetek, anekdoták Szent II. János Pál pápáról című kiadványunk megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8.; nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9–17 óráig; szerda 10–18 óráig), vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .