Pályázat

Mindszenty bíboros és a cigányok címmel a Mindszenty-emlékév alkalmából a Székely János püspök vezette Kájoni János Cigánypasztorációs Csoport pályázatot hirdet az alábbi, Mindszenty bíboros és a cigányok között zajló kis rövid történet feldolgozására. Az elbeszélésben Mindszenty bíboros és a cigányok kapcsolatára vethetünk pillantást, amikor is a bíboros egyik útjáról hazatérvén lakodalmat ülő cigányokkal találkozott. A történetet Rekedt Rudi, Balassagyarmatról Torontóba kivándorolt cigányprímás őrizte meg:




„A nép egyszerűen elállta az utat, a bíboros úrnak ki kellett szállnia az autóból és be kellett jönnie a lakodalomba. A banda kezet csókolt neki, de nekem nem engedte: – Miért csókolna kezet az egyik prímás a másiknak? – kérdezte mosolyogva, majd megáldotta a házasságot, s meghallgatott két magyar nótát is. Emlékszem, az egyik ez volt: Rácsos kapu, rácsos ablak, a másik pedig a Jaj de, jaj de messze mentem. A bíboros utána hosszan s szomorúan nézett rám: – Te most jósoltál, vagy csak muzsikáltál nékem, fiam?” /Forrás: Balogh Margit: Mindszenty (159. o.)/


A történet feldolgozása bármilyen formában megtörténhet, pályázni szabadon lehet, rajz, zene, tánc, dramaturgiai feldolgozás, stb. kategóriában! A pályaműveket és egyéb feldolgozásokat oktatási és nevelési intézményektől, plébániai és gyermek vagy felnőtt közösségtől várjuk az ország bármely részéről.

A beérkezett pályaműveket szeptember 22-én Esztergomban, a Szent Adalbert Központban a Mindszenty-emlékév jegyében szerveződő nagyszabású cigány–nem cigány ifjúsági találkozón kiállítják. A Mindszenty bíboros és a cigányok rövid történet különböző feldolgozásait is ott mutatják be. Ezen a rendezvényen adják át a Székely János püspök, Balog Zoltán miniszter, valamint Popovics György, a KEM Közgyűlés elnöke által alapított Vályi István-díjat is. Határidő: A pályázó intézmények/ közösségek részvételi szándékának jelzését (regisztráció) e-mailben várják 2012. június 30-ig! Kapcsolattartó: Kissné Oláh Anita: 06/70- 618-1630, kissneolahanita@ freemail.hu. (Az alkotások beküldési ideje: 2012. szeptember 14., a produkciók bemutatása: 2012. szeptember 22.)

Részletes programot, tájékoztatót és a felkészüléshez szükséges egyéb segédanyagot a regisztrációt követően küldenek a szervezők az intézmények és a közösségek számára.

 



CH

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .