Öt nap mobil nélkül

Mi magunk is szervezünk programokat: farsangi bált, nagyböjti imaestet, keresztutat, pünkösdi Szentlélek-váró virrasztást, zenés imaesteket, és a karácsonyi, állatsimogatós élő betlehem előkészítése is a mi feladatunk. Négy éve teljes egészében mi szervezzük az év legfőbb egyházmegyei rendezvényét, az egerszalóki ifjúsági találkozót és lelkigyakorlatot, amely mély lelki program és fesztivál is egyszerre. Első alkalommal, harmincegy éve körülbelül harminc, míg manapság már mintegy ezerkétszáz résztvevője van, és öt napon át tart. Ez az egyetlen többnapos katolikus ifjúsági rendezvény Magyarországon. Ternyák Csaba érsek úr nagyon fontosnak tartja és fokozottan támogatja ezt a találkozót és az iroda munkáját; gyakran hangsúlyozza, hogy az ifjúság a jövő záloga.

Hányan dolgoznak az irodában, és mikor vannak nyitva?

– Én vagyok az iroda egyetlen főállású alkalmazottja. Minden rendezvényt önkéntesek segítségével szervezünk meg. Például az egerszalóki találkozó előkészítésén körülbelül tíztagú felnőtt önkéntesstáb dolgozik nyolc hónapon át. Ötvenfős rendezői és ötvenfős kiscsoport-vezetői csapatot képzünk ki minden évben.

Tavalyig nem voltak hivatalos óráink; a honlapunkon, e-mailben és a Facebook-oldalunkon keresztül tartottam a kapcsolatot mindenkivel. Ám aztán pályáztunk, így ma már három részmunkaidős munkatárs is dolgozik itt, és nemcsak szervező-, hanem tanácsadó iroda is vagyunk. Hétfőn és kedden délután egytől este hétig, szerdán és csütörtökön négytől nyolcig vagyunk nyitva. Pályaválasztási, életvezetési, drogprevenciós és konfliktuskezelő tréningeket tartunk, film- és kézművesklubot működtetünk, túrákat, számháborút, vetélkedőket szervezünk – például olyat, amely Eger kincseinek felfedezését tűzi ki célul. Önkéntességre felkészítő szemináriumaink is vannak, kijárunk továbbá négy településre – Mezőkövesdre, Verpelétre, Hevesre és Hevesaranyosra –, hogy segítsük az ottani fiatalokat a közösségépítésben.


Tapasztalatai szerint melyek a mai középiskolások legnagyobb nehézségei?

– Általában rettenetesen le vannak terhelve, versenyfutásként élik meg az életet, sőt sokan már-már úgy érzik magukat, mint egy bokszringben, annyira nyomasztják őket a nagy elvárások. Gyakran szorongók, feszültek, és úgy érzik: igazán senkihez sem fordulhatnak a kérdéseikkel, nincs kitől iránymutatást kérniük. Nem esik jól nekik, amikor a szüleiknek, ahelyett, hogy meghallgatnák őket, csak arra van idejük, hogy papoljanak nekik vagy kiosszák őket. Régebben a fiataloknak és a szülőknek is több szabadidejük volt. Egerszalókon újra meg újra megtapasztaljuk, mekkora igényük van arra a mai tiniknek, hogy elmondják a gondolataikat, megosszák az érzéseiket, és meghallgassák egymást. Mindig úgy tervezzük meg a programot, hogy bőven legyen idő a kiscsoportos beszélgetések számára. Általában nem lógják el a beszélgetéseket, pedig nem kötelező a részvétel. Sokuk számára fergeteges élmény a szalóki találkozó, mert azt tapasztalhatják meg, hogy az örömteli együttlét és a hitük nem két külön világhoz tartozik. Itt bulizhatnak, koncerteken vehetnek részt, de lelki táplálékot is kapnak. Azt hittük, hogy az egyik legfontosabb teendőnk az okostelefonok töltésének biztosítása lesz, de csak néhányan jelentkeztek, hogy ilyen igényük van. Lehet, hogy mégsem annyira mobil- és netfüggők a mai fiatalok, mint állítani szokták róluk?

Május 20-áig várják a szalóki találkozóra önkéntesek – rendezők és kiscsoportvezetők – jelentkezését. Hogyan érvelne a feladat vállalása mellett a bizonytalankodóknak?

– Szalókon fiatalok dolgozhatnak fiatalokért, de úgy, hogy nem kell megszakadniuk, jól érezhetik magukat, bekapcsolódhatnak a programokba. Azoktól, akik eddig Szalókon önkénteskedtek, mindig azt hallottam, hogy többet kaptak, mint amennyit adtak. Mindent megteszünk, hogy ezt minél többen érezhessék így. Megpróbáljuk közösséggé formálni, alaposan felkészíteni a résztvevőket. Szalók a többség számára felejthetetlen élmény, barátságok születésének helyszíne, sokan érkeznek a határon túlról. Távoli városok keresztény fiataljai találkozhatnak, ismerhetik meg egymást, tudhatnak meg többet egymás életéről. Ez is Egerszalók ajándékai közé tartozik.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .