Osztozunk a gondokban

„A hétköznapok testi és lelki terhei, a megszorítások, az életszínvonal csökkenése, a pénzügyi válság következményei mindannyiunkat érintenek” – folytatódik a nyilatkozat. – Nem hallgathatjuk el aggodalmunkat sem, hiszen fájdalmasnak és igazságtalannak tartjuk, hogy a takarékosság jegyében hozott intézkedések szinte kizárólagosan a nyugdíjasoknak, nagycsaládoknak és az alacsony keresetű polgároknak a terheit növelik.” A nyilatkozattevők felajánlják együttműködésüket „bármilyen jó szándékú kezdeményezéssel, ami segít kivezetni hazánkat az általános válságból”. A dokumentum közzétételét követően keresztény hívők mondják el gondolataikat a nyilatkozatról.

Imával, böjttel az országért

Hazánkban erkölcsi válság van, ez az alapja minden másnak. Azért nehéz rendezni a helyzetet, mert nem hagyományos szabályozó intézkedések szükségesek, ezek ugyanis már nem hatnak. A mi „fegyvereinkkel”, imával, könyörgéssel és böjttel kell „harcba” indulni, mert másként képtelenség megmenteni az országot, éppen ezért figyelemfelkeltő a püspöki konferencia és az ökumenikus tanács nyilatkozata. 2007-ben a 880 ezer magyar kis- és középvállalkozás tizenhét százaléka ment tönkre, s a múlt évben cégek százai jelentettek csődöt és adósodtak el. A magyar gazdaság tavalyi képe sokkal siralmasabb 2007-hez képest, és akkor nem szóltunk még az önkormányzatok, az egészségügy és az oktatás állapotáról.

Daxner Gábor
katolikus, vállalkozó

 

Elfelejtett fogalmakról

Magyarországon sajnos évek óta minden rossz irányba halad. Romlik az egészségügy helyzete, az oktatás színvonala, egyre rosszabb a közbiztonság és a környezet állapota, mind nehezebben élnek a családok. Az ország vezetői láthatóan rossz válaszokat adtak a felmerülő kérdésekre, hiszen az állami vagyon elherdálása, a közművek, kórházak, autópályák eladása, a vasútvonalak, posták, iskolák bezárása nem az emberek érdekeit szolgálják. Meggyőződésem, hogy egy – a gazdasági válságban mélyen érintett – ország helyzetén nem új hitelek felvétele és nem széles társadalmi rétegek további ellehetetlenítése segít. Sokkal inkább szükség lenne néhány elfelejtett fogalom újrabevezetésére: hit, munka, becsület, felelősség, összetartás, ösztönzés, család, hazaszeretet. Ne feledjük: egy válságnak nem csak káros következményei lehetnek, hiszen alapja lehet minden újragondolásnak is, így országunk erkölcsi megújulásának is, amelynek fontos eleme a szolidaritás – egyházi szervezetek által most megfogalmazott – szellemisége is.

Budai Zoltán
református, családapa

 

Hiteles üzenetek, válaszok

Az egyház nemcsak saját közösségeiben él, hanem „kifelé”, általában az emberek mindennapi problémáira is törekszik válaszolni. Nem csak a templomok falai között lehet kereszténynek lenni, sőt valljuk, hogy azon kívül van igazi szerepünk. Nagy örömmel olvastam a nemrég megjelent ökumenikus nyilatkozatot, mert úgy érzem, egy újabb hiteles üzenet lehet ez a templomba nem járó embereknek. Igen fontosnak tartom, hogy megmutassuk a világnak, mi a keresztények feladata a mai Magyarországon.

Buday Gergely
evangélikus,
az Ökumenikus Ifjúsági
Iroda munkatársa

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .