Osztatlan szívvel…

Szeretnék továbbra is igent mondani minden hívásodra, és mindig azonnal és örömmel megtenni azt, amit kívánsz, amit tennem kell…” – hangzott el a debrecen-nyíregyházi egyházmegye szerzeteseinek közös imája, amely elkötelezettségük megújítását is jelentette. Bosák Nándor megyés püspök Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, a megszentelt élet napján, február 1-jén meghívta az egyházmegye szerzeteseit Debrecenbe, a Szent Anna-székesegyházba, hogy közösen adjanak hálát Isten hívásáért, és imádkozzanak új hivatásokért. Amikor Mózes elvezette népét az ígéret földjének határához, mintegy végrendeletként arról a tanításról beszélt, amelyet negyven év alatt adott népének – kezdte homíliáját a püspök a szentmisén. – Ígéretet tett a népnek: „Erre így szólt hozzám az Úr: Prófétát támasztok nekik testvéreik köréből, mint téged, neki adom ajkára szavaimat, s ő mindent tudtukra ad, amit parancsolok neki” (MTörv 18,18). Mózes tudja, hogy az Isten gondoskodik népéről. Ő nemcsak a választott népet, hanem minden követőjét úgy vezeti, hogy mindig támaszt közülük prófétákat, akik üzenetét közvetítik.

Szent Pál apostol a korintusiakhoz írt levelében a mindennapi élet állapotairól beszél, arról, hogy a házasságban, az élet különböző helyzeteiben hogyan kell megvalósítani a hitet, és milyen jelentősége, szerepe van annak, aki a nőtlen életet özvegységben, szüzességben vállalja. A főpásztor kifejtette, Szent Pál beszédének alapgondolata, hogy az ember osztatlan szívvel, egészen átadva magát tegye életét Isten kezébe. Ebben a szellemben kell élnünk nemcsak a szűzi és nőtlen, hanem valójában minden életállapotban.

A debrecen-nyíregyházi egyházmegye területén összesen öt szerzetesrend működik, mintegy negyven szerzetes jelenlétével. Nyíregyházán a kamilliánus rend, Szent Kamill leányai a betegek szolgálatát végzik a kórházakban, szociális intézményekben, a segítő nővérek közössége különböző világi munkahelyeken dolgozik. Debrecenben a domonkos rend tagjai a Szent László-plébánián látják el feladataikat, a Miasszonyunkról nevezett szegény iskolanővérek rendje pedig karizmájuk szerint a tanuló fiatalok Istenhez vezetését segíti a Svetits-intézetben.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .