„Összművészet” Szent Gellért jegyében – Szegeden

A koreai Yoon Kuk Lee első karmester vezetésével működő, különböző nemzetek ifjú zenészeiből verbuvált alkalmi együttest azért hozták létre, hogy a Szent Gellért Fesztivál központi zenekara legyen. A klasszikus repertoár mellett az „ötletgazdák” fontos szerepet szánnak a kortárs műveknek; a fesztiválon ősbemutatókra is sor kerül.
A megyés püspök köszöntőjében a szeptember 22. és 26. között zajló rendezvény legfőbb jelentőségét abban látja, hogy jól kifejezi a vallás, a zene és a spiritualitás szoros kapcsolatát. A különleges, felemelő élményeket ígérő, hagyományteremtő szándékkal elindított programsorozat továbbá azon törekvések sorába is illeszkedik, amelyek Szeged fesztiválváros-jellegét hivatottak segíteni, erősíteni. Szeptember 22-én, 19.30 órától a Fogadalmi templomban hangzik el először Koloss István nagyszabású Hungaria vivat! (És mégis leszünk…) oratóriuma, de az öt nap alatt más ősbemutatók is lesznek a székesegyházban: a szeptember 25-i esti koncerten a koreai Uzong Choe A mennyországban eltemetve című alkotása szólal meg; szeptember 26-án, a 19 órakor kezdődő záró hangversenyen pedig – Mozart hegedűre, brácsára és zenekarra írt Esz-dúr sinfonia concertantéja és Beethoven IV. szimfóniája társaságában – világpremierként Bachmann Epitáfium és az egyiptomi Hossam Mahmoud Tarab 4 című művét adják elő. A dóm altemplomában, a főiskola aulájában, illetve a Katolikus Házban szemináriumok, kamarakoncertek, táncestek, workshopok színesítik a fesztivál kínálatát, a közreműködők között találjuk Jeanne Christée német hegedűművészt és a Bécsi Staatsoperben is sűrűn fellépő osztrák koloratúrszopránt, Lydia Rathkolbot.

(Részletes program és tájékoztatás: http://www.stgellertfestival.hu/)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .