Összefogás az iszapkárosultakért

A miniszter a vörösiszap-katasztrófában nyújtott rendkívüli helytállásért kitüntetéseket adott át. Elsőként Mádl Dalma, a Katolikus Karitász és Lévai Anikó, az Ökumenikus Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövetei vettek át oklevelet. A vörösiszap-katasztrófa elhárítása, valamint a mentés során tanúsított kimagasló magatartása, illetve elősegítő tevékenysége elismeréseként „Rendkívüli magatartása a vörösiszap-katasztrófában” érdemjelet kapott többek között Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója és Zagyva Richárd Veszprémi főegyházmegyei karitászigazgató. A Katolikus Karitász képviselői részt vettek a központi ünnepségeken, majd Márfi Gyula veszprémi érsek vezetésével ünnepi szentmisével emlékeztek meg a tragédia áldozatairól a kolontári templomban. Spányi Antal fehérvári megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke október 10-én, vasárnap Devecseren mutatott be szentmisét, amelyet élőben közvetített az mr1 Kossuth Rádió. Ahogy az ismert, 2010 őszén átszakadt az ajkai timföldgyár vörösiszap tárolójának gátja, és gyilkos ár zúdult Devecserre és Kolontárra.

A Katolikus Karitász az első naptól a helyszínen felállított bázisán segítette a kitelepített családokat élelmiszerrel, ruhával és az iszap eltakarításához szükséges eszközökkel, figyelmes szeretettel. „A karitász a vörösiszapár okozta tragédia károsultjainak megsegítésére háromszázhatvanmillió forintból gazdálkodhatott. A segélyszervezet az első hetekben közel ezer önkéntest vitt a helyszínre. Magyarországon egyedüliként árvízkárosult roma segítőket is hoztunk Devecserbe – sorolta a karitász igazgatója. Jelenleg az ingóságpótláson dolgozunk. A Katolikus Karitász hetvenhat család kártalanítását állta.” Az elköltözött családok sorsát is nyomon követik. Lakásuk bebútorozásával segítik őket az új otthon kialakításában. „Most két karitászos van főállásban a katasztrófa helyszínén, és addig maradnak Devecserben, amíg szükség van rájuk, jó szóval és a rendelkezésükre álló anyagi források ésszerű, hatékony célba juttatásával segítve a vörösiszap-katasztrófa áldozatait” – mondta Écsy Gábor.

 „Az egyházak óriási munkát végeztek itt, és nem kizárólag a segélyszervezeteik révén” – mondta lapunknak Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Az embereknek lelki támogatást adtak, segítettek fönntartani a reményt, a nyugalmat. „Ez a nap számomra egyrészt a szomorúság felidézése, másrészt boldogság, öröm és büszkeség, illetve remény arra, hogy megmaradunk, mi, magyarok. Ugyanis a helyreállítás folyamata az egész világnak szóló üzenet: a magyar nemzet erős, összetartó, és még egy ilyen hatalmas természeti csapás után is talpra tud állni” – zárta gondolatait Illés Zoltán.
Fotó: Dippold Pál

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .