Összefogás a szabad vasárnapért

Az MKPK bizottsága II. János Pál pápa Dies Domini kezdetű apostoli levele megjelenésének tizedik évfordulójára nyilatkozatot adott ki a szabad vasárnap védelmében. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a konferencián ismertette a kereszténydemokratáknak a szabad vasárnap törvényi szintű elfogadtatásáért tett erőfeszítéseit. Az egy évvel ezelőtt megkezdett „Szabad Vasárnap” kampány részeként számos szakszervezet – köztük a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) – írta alá a vasárnap kötelező pihenőnappá nyilvánításáról szóló chartát. Az ügyben az Alkotmánybíróság döntését várva öt párti egyeztetést is kezdeményezett a KDNP, valamint javaslatot nyújtott be a Munka Törvénykönyve és a Kereskedelmi Törvény módosítására. Semjén Zsolt szerint az indítványt előreláthatólag ősszel tárgyalja majd a parlament.

„A természetjog alapján az embernek nemcsak a munkavégzéshez, hanem a pihenőnaphoz is joga van” – fejtette ki a KDNP elnöke, és Aquinói Szent Tamásra hivatkozva leszögezte: az ember nem tárgya, hanem alanya a munkának. Semjén Zsolt hangsúlyozta, hogy a szabad vasárnap értékelése nyilvánvalóan vallási gyökerekből ered, de a KDNP most azt szeretné elérni, hogy a magyar társadalom egésze számára legyen biztosítva a pihenés, a megújulás lehetősége, és ehhez politikai, szakszervezeti, vallási, tudományos összefogást sürget. A családok életében is fontos ez a kérdés – mondta a kereszténydemokrata vezető, hiszen belátható, hogy egy család fennmaradása szempontjából nélkülözhetetlen az együttlét, amire a lehetőséget meg kell adni. Emellett megfontolandó az is, hogy a szabad vasárnap biztosítása összefügg a vallásgyakorlat jogával is, tágabb értelemben az ember transzcendencia iránti nyitottságával, amelynek megélésére időt kell biztosítani.

A szabad vasárnap gyakorlati megvalósulása természetesen a kivételekkel – például az alapvető közszolgáltatások megtartásával – együtt értendő. Tehát a KDNP törekvése arra irányul, hogy a vasárnapi munkavégzést a feltétlenül szükséges szintre szorítsa vissza – tette hozzá Semjén Zsolt. Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének vezetője is egyetértett a szabályozás szükségességével, amit alátámasztott az általa vezetett országos reprezentatív kutatás legfrissebb eredményeivel, melyek szerint a 45-65 év közötti magyar férfiak szív- és érrendszeri betegségben történő elhalálozásának háttere több mint tíz százalékban a hétvégén is megszakítatlan munkavégzés volt. Ugyanakkor kiderült az is, hogy a vizsgált korosztálynál komoly védettséget jelent a gyermekekkel való jó kapcsolat, ami nyilvánvalóan egyenes arányban áll az együtt eltöltött szabadidővel.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .