Ősállatok a Bakonyban

Megtalálták egyebek mellett a Bakonydraco nevű repülőhüllő több mint hatvan egyedének, a Hungarosaurusnak elnevezett növényevő dinoszaurusznak, valamint az Iharkutosuchus nevű kisméretű krokodilnak a csontjait is. Ősi Attila 2010-ben, a Nature című tudományos folyóiratban publikálta egy addig ismeretlen, nyolcvanötmillió éve élt dinoszauruszfaj leírását, amely új megvilágításba helyezte Európa gerinces ősállatainak földrajzáról alkotott ismereteinket.

Páncélos dinoszauruszok, halak, kétéltűek, gyíkok, teknősök, krokodilok, repülőhüllők fosszíliáit, valamint rovarzárványokat és növénymaradványokat tártak fel eddig a Magyarország egyetlen dinoszaurusz-lelőhelyén dolgozó kutatók. A nyolcvanötmillió évvel ezelőtti „bakonyi világ” élőlényei közül eddig már több mint harminc gerinces állatfajt azonosítottak a szakemberek, de a nyári ásatás idején szinte naponta kerülnek elő újabb csontok, amelyek között a kutatók szerint több, akár eddig ismeretlen faj maradványai is lehetnek.

„Új kutatási területet is meghonosítottunk. A három évvel ezelőtt hat-nyolc fővel elindított, ma már tíz-tizenkét állandó, illetve alkalmi tagból álló csoport csontszövettani vizsgálatokat is folytat” – emelt ki egy speciális kutatási irányt Ősi Attila.

MTA

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .