Országos hittanverseny a nagyváradi Szent László-líceumban

Bemutatkozás, együttlét, csapatjáték, a diákok és a tanárok közötti összhang – ez jellemezte a versenyt, amelynek próbái között rövidfilmkészítés, keresztrejtvény, képzeletbeli interjú, idézetek társítása, valamint jelenetek eljátszása is szerepelt a programban.
Az idei megmérettetésen hat szent – Avilai Nagy Szent Teréz, Páli Szent Vince, Vianney Szent János, Lisieux-i Kis Szent Teréz, Kalkuttai Szent Teréz és Szent II. János Pál pápa – élete volt a téma.
A rendezvény hivatalos nyitóünnepségét a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum kápolnájában tartották január 27-én reggel, Nagyváradon.
A szentmise főcelebránsa Böcskei László megyéspüspök volt. Homíliájában hangsúlyozta: e vetélkedő már hozzátartozik Várad közéletéhez, az érintettek készülnek rá, várják. A liturgikus naptárban ezen a napon két olyan szent neve szerepel, akiknek munkálkodása az évszázadok folyamán számos eredményt hozott: az egyik az orsolyita rend megalapítója, Merici Szent Angéla, aki a nevelés területén ért el sikereket; a másik a szeretetszolgálatban jeleskedő Nardini Szent József, a mallersdorfi ferences nővérek rendjének megalapítója. A szentek olyan emberek, akiken átragyog a fény, a világosság, a szépség – fogalmazott a főpásztor. Nem elég kijelenteni, hogy ismerjük Jézust, hanem rá kell hagyatkoznunk, a közelében lennünk, és arra törekednünk, hogy az életszentség útját járva mi is eljussunk arra a túlsó partra.
A liturgia után Benedek ­Ramóna hitoktató, a verseny főszervezője köszöntötte a megjelenteket, majd Kovács Irén Erzsébet, a román oktatásügyi minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkára mondott beszédet. „Ilyen alkalmakkor érzem azt, hogy értelme van küzdeni minden egyes versenyünkért, minden egyes gyerekünkért, pedagógusunkért” – fejezte ki örömét. Kovács Irén Erzsébet gratulált a tanfelügyelőknek, az igazgatóknak és a pedagógusoknak, hogy együttműködnek a minisztérium szakembereivel, és méltón képviselik a magyar oktatás ügyét Bihar megyében. Köszönetet mondott továbbá a Római Katolikus Egyház képviselőinek is, amiért szeretetteljes odafigyeléssel fordulnak az iskolák és a gyermekek felé.
Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, Florin Negruţiu szaktanfelügyelő, Konrád ­Katalin,
a líceum igazgatónője és ­Ozsváth Judit, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem adjunktusa köszöntőjét követően a díszteremben kezdetét vette a verseny.
A megmérettetésen tizen­egy erdélyi római katolikus egyházi iskola, illetve teológiai osztályt is indító tanintézet három-három fős csapatai vettek részt.
A szombat este tartott ünnepélyes díjkiosztón Böcskei László püspök hangsúlyozta: a fiatalok valójában nem egymással versenyeztek, hanem önmagukkal.
A versenyt Konrád Katalin, Tankó Zita, Nagy Gabriella és Zalder Éva pedagógusok értékelték, továbbá a támogató Premontrei Öregdiákok Egyesülete részéről Zilahi Bertalan.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .