Országos gyűjtés a közel-keleti keresztények megsegítésére

Fotó: Lambert Attila

 

A püspöki konferencia tagjai folyamatosan nyomon követik közel-keleti keresztény testvéreink helyzetét. Gyakran személyes találkozások alkalmával, közvetlenül hallgatják meg az ott élők nehézségeiről, ugyanakkor reményeiről is szóló beszámolókat.
A püspökök testülete, ismerve sok keresztény közösség helyzetét, úgy döntött, hogy az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére online adománygyűjtést hirdet, amelyhez egy erre a célra létrehozott bankszámlaszámon (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, CIB Bank 11100104–18181490–14000003) keresztül lehet majd hozzájárulni. A gyűjtés elsődleges célja, hogy segítséget tudjunk nyújtani azoknak a keresztényeknek, akiknek lehetőségük nyílik arra, hogy visszaköltözzenek korábbi lakhelyükre, és támogassuk lerombolt otthonaik újjáépítését, a mindennapi élet feltételeinek megteremtését. A támogatásokat már mostantól át lehet utalni az erre a célra kijelölt számlára. A gyűjtés a tervek szerint augusztus végéig tart.
Az anyagi támogatás nemcsak konkrét segítséget jelent az elüldözött családok számára, hanem a keresztény közösség testvéri szolidaritásának kifejeződése is. Alapja annak a reménynek, hogy Isten a legnehezebb helyzetben élők számára is előkészíti a jövőt és a békét. A hívek pedig az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlásával mennyei Atyánk irgalmas szeretetéről tesznek tanúságot.
Az ülésen döntés született arról, hogy a 2018 őszén tartandó, az ifjúság témájával foglalkozó püspöki szinódus előkészítéseként az MKPK Ifjúsági Bizottsága felmérés segítségével kérdezi meg a fiatalokat az Egyházat érintő kérdésekről. Ez a kezdeményezés kapcsolódik a Püspöki Szinódus Titkársága által meghirdetett felméréshez, amely internetes kérdőívben tájékozódik majd e témában.
Nemrég bemutatták a 2020-ban megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus logóját, amelynek megalkotója a hetvennyolc éves Lampert János grafikusművész.
A témával kapcsolatban a püspökök testülete meghallgatta Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolitát az Oltáriszentség tiszteletéről a bizánci rítusú liturgiában.
Zarándoklat és találkozás, hagyomány és élmény, hit és öröm – ezekkel a hívószavakkal szervezi meg a Győri egyházmegye Szent László király jubileumi évének kiemelt eseménysorozatát június 26-án és 27-én Győr belvárosában. A rendezvénnyel egy időben, hozzá kapcsolódva szintén Győrben tartják meg a KATTÁRS programsorozatot, amelynek idei mottója: „A családban megélt szeretet öröme az Egyháznak is öröme” (Ferenc pápa Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítása alapján). A két eseményről a www.gyor.egyhazmegye.hu és a www.­kat­tars.hu oldalakon tájékozódhatnak.
A sajtótájékoztató végén Mohos Gábor, a konferencia titkára egy kérdésre válaszolva elmondta, jelenleg is folyamatban van az iraki Erbíl városában egy iskola építése, amely várhatóan őszre fog elkészülni. Az MKPK gyűjtése során beérkező adományokat nagy valószínűséggel olyan települések, lakóházak újjáépítésére fordítják, ahova vissza tudnak költözni a háború során elüldözött keresztények.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .