Öröm segíteni

2010-et az Európai Unió a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének nyilvánította. Kontinensünkön a szegénység nyolcvanmillió embert fenyeget. Ennyien élnek bizonytalanságban, ennyi embernek kell nélkülöznie azt, amit mások természetesnek vesznek. Élete során bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy meg kell tapasztalnia a szegénységet. Egyes csoportok tagjai azonban veszélyeztetettebbek: ilyenek a gyermeket nevelő családok – elsősorban a nagycsaládok és az egyszülős családok –, az idősek, a fogyatékkal élők és a bevándorlók. Az unióban körülbelül tizenkilencmillió gyermek él szegénységben. A szegény háztartásokban felnövő gyermekek – és az ő gyermekeik – esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy a szegénységből egész életük során nem tudnak kitörni.
Az egyház kétezer éve küzd a szegénység ellen – minden történelmi korban a maga lehetőségeihez mérten. A püspöki konferencia az Európai Unió felhívását vészkiáltásnak hallotta, ezért a Katolikus Karitász segélyszervezetén keresztül a nagyböjti időben akciót hirdetett: arra buzdították a híveket, hogy a március 21-i vasárnapig a templomokba ki-ki lehetőségei szerint vigyen tartós élelmiszert, hogy azt a rászorulóknak szét tudják osztani. A körlevelet felolvasták az ország templomaiban, s megindult az adakozás. Magyar Andrea, a farkasréti Mindenszentek plébánia karitászvezetője elmondta: Farkasrétet „gazdag” környékként tartják számon, de ott is sok a „rejtett szegény”, különösen az utóbbi egy-két évben nőtt meg a számuk, az említett okokból. Ők korábban nem gondoltak volna arra, hogy húsvét előtt örülni fognak ajándékba kapott öt kiló lisztnek, cukornak… Vannak, akik váratlan betegség miatt kerültek nehéz anyagi helyzetbe, vagy a házasságuk megromlása után kénytelenek csonka családban nevelni gyermekeiket. Legtöbbjük szégyell kérni, így a karitászmunkatársak ismeretségi körökből kapnak információkat arról, hogy kinél kel el egy kis segítség ezekben a nehéz hónapokban. A rászorulók megtalálására más módot találtak a VI. kerületi Szent Család plébánián. Lindmayer Ferenc állandó diakónus, a karitászcsoport vezetője elmondta: templomukban egy dobozkában gyűjtik a támogatásra javasolt neveket, így mindenki saját környezetéből tehet javaslatot a leginkább rászorulók megsegítésére. Abban mindkét karitászvezető egyetértett, hogy a támogatásokat körültekintően és tapintatosan kell adni. Az elmúlt hét tapasztalatai azt mutatják, a pénzbeli adományok kérésénél jobban mozgósította a híveket ez az élelmiszergyűjtésre szólító felhívás. Az emberek jobban megértik a nélkülözők közvetlen támogatásának fontosságát, mint az áttételes pénzadományét.  Mind Farkasréten, mind a Szondi utcai plébánián hangsúlyozták, bár sok tartós élelmiszert hoztak a hívek az akció során, azokat mind a plébánia területén élők között osztják szét, mert bármerre tekintenek, nagy számban találnak támogatásra szorulókat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .