Öröm adni

Az akció során minden adományért gyertyát adnak. Az összegyűlt pénzt hátrányos helyzetű emberek megsegítésére fordítják. Minden apró láng egy rászorulót jelképez. A rendezvénysorozatban tizenegy egyházmegye több mint százötven települése vesz részt Magyarországon. A székesfehérvári püspöki palota udvarán több száz ember gyűlt össze, hogy jelen legyen a Katolikus Karitász adventi gyűjtésének központi megnyitóján.

A tatabányai Szent Margit Katolikus Általános Iskola tanulóinak betlehemi játéka nyitotta meg az ünnepi estét. Az emelkedett pillanatok után Spányi Antal, a Katolikus Karitász püspök-elnöke a második adventi gyertya meggyújtása előtt a szeretet megtartó erejéről, az adventi várakozás minden ember szívében fellobbanó fényeiről és melegéről beszélt. Nagy Lajosné, a Katolikus Karitász Székesfehérvári egyházmegyei igazgatója elmondta a gyertyagyújtó akció történetét, hangsúlyozva az adventi gyűjtés különös fontosságát. Aztán Écsy Gábor országos igazgató és Spányi Antal meggyújtotta a karitász első fehérvári gyertyáit. A püspök az ünnepség után lapunknak elmondta: „Akiknek megadatott, hogy egy kicsivel hozzá tudnak járulni mások szegénységének csökkentéséhez, azok ilyenkor élhetnek ezzel a lehetőséggel. Ez a keresztény szeretet igazi tanúságtétele; olyan, amelynek konkrét hasznát minden esetben az adományra valóban rászoruló családok láthatják meg.” Écsy Gábor örömmel számolt be arról, hogy tavaly már az erdélyi, az újvidéki és a felvidéki plébániákon is gyertyát gyújtottak a szegényekért, és idén még többen tettek így. Nagy Lajosné büszke arra, hogy idén egyházmegyéjükből indult útjára az akció. Már évek óta hagyomány, hogy Fehérváron a püspöki palota udvarán adventi vásárt rendeznek. Családok tucatjai sietnek az életnagyságú bábukkal berendezett betlehemi istállóhoz, a tekintélyes méretű színpadon pedig minden szombaton előadások kínálnak lelki útravalót az ünnepi készülethez. A karitászigazgató elmondta, hogy az egyházmegyében minden évben tüzelő vásárlására fordítják az adventi adományokat. A csillagok tüze így válik lakások melegévé – rászoruló családok százainak tudnak segíteni. A város peremkerületeiben, ahol nincs táv- vagy központi fűtés, sokan hagyományos kályhákat használnak. Jó néhány olyan ember tartozik a plébániai közösségekhez, akiknek komoly gondot okoz a tüzelő megvásárlása. – Nekik mi magunk szállítunk fát vagy szenet – hangsúlyozza Nagy Lajosné –, mivel nem ritka az olyan eset, amikor a fuvar többe kerül, mint a szén. Tavaly ötszázhatvanezer forint gyűlt össze erre a négy adventi hétvégén. Az udvar színpaddal szemközti részén állították fel a karitász adománygyűjtő sátrát. Benne, a hosszú asztalon különböző karitászkiadványok – köztük az Adásidő című negyedévi karitászhíradó –, gyertyák és egy nagy, átlátszó falú pénzgyűjtő gömb, az asztal mögött kedvesen mosolygó önkéntesek. Kovács Jenőné azt mondja: azért van itt, mert most a szegényeknek gyűjtenek tüzelőre. Büszkén mutatja a karitászemblémás gyertyát, amelyet azok kapnak, akik tehetségük szerint pénzt dobnak a perselybe. „Hogy miért csinálom ezt? Mert ha egyszer jót teszek az életben, akkor már nem éltem hiába. Én csak ennyit tudok tenni” – mondja.

Az akció 1998-ban Franciaországból indult, és meghódította az európai kontinenst. 1999 karácsonyán Spanyolország, Németország és Svájc is csatlakozott a programhoz. A Caritas Europa 2005-től, a Caritas Internationalis pedig 2006-tól vesz részt önállóan az akcióban. Az Egymillió csillag mára tizenkét országot hódított meg. Célja az összetartozás szellemének, a szolidaritás érzésének erősítése, és hogy több figyelem jusson a társadalom peremére szorulóknak.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .