Óriáspöfeteg

Többfélét is ismerünk, de nem aggályos, hogy valami mással összetévesztjük, mivel minden pöfetegféle ehető, ha a belseje teljesen fehér színű, és semmilyen rajzolat nem látszik benne. A túlérett, belül sárgás-zöldes, később barna színű gomba azonban fogyasztásra már alkalmatlan. Mást is tudnunk kell erről a „gigantikus”, akár félméteresre vagy még nagyobbra megnövő gombáról. Talán nem teljesen meglepő, hogy ez is kicsinek „születik”, mint a gyermek, s ekkor kell rá a legjobban vigyázni. Ha kisebb méretű, tojás alakú, pöfetegnek tűnő gombát találunk, akkor az teljesen más nemzetséghez tartozó, ehető, de akár súlyosan mérgező faj is lehet. Ennek eldöntéséhez azonban már szakember segítségét kell igénybe vennünk. Kora nyártól ősz elejéig nitrogéndús talajon, trágyázott helyeken, akácosokban, szőlőkben lelhetünk rá leginkább, de út szélén, hegyoldalakon is megterem.

Vastagabb szeletekbe vágva, kirántva ízletes fogás készíthető belőle. Külső, könnyen lefejthető rétegét a népi gyógyászat is alkalmazta, például vérzéscsillapításra.

Ha túlérett, belsejében elszíneződött óriáspöfeteget találunk, hagyjuk a termőhelyén, hogy legközelebb utódaival is találkozhassunk.

Fotó: Lukács Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..