OMÉK 2011

Meglepőnek is mondhatnánk ezt, de nem az, hiszen az agráriumban dolgozók tudják, milyen hatalmas munka folyik a magyar mezőgazdaság gyökeres megváltoztatása, megújítása érdekében. A magyar gazdák izgatott örömmel jöttek el Budapestre. Az OMÉK hat év szünet után újra az, aminek lennie kell: a magyar mezőgazdaság ünnepe. A magyar vidék élni akar. A 75. OMÉK mindenki számára azt bizonyította, hogy a vidék tud is élni. Helye van a fővárosban, jogos büszkeséggel mutathatja meg mindazokat a javakat, amelyeket megtermelt. Óriási szellemi és anyagi erő jelent meg a vásáron.

Az idei kiállítás mottója nem véletlenül volt ez: „A magyar föld legjava”. A szakemberek felvonultathatták kiváló minőségű magyar élelmiszereinket, ritka és értékes őshonos állatainkat és növényeinket, borainkat, biotermékeinket, pálinkáinkat és a híres magyar kreativitással megalkotott mezőgazdasági gépeinket.

Öt nap alatt kilencvenezren látogattak ki a rendezvényre, ahol több mint ötszáz kiállító volt jelen. Az áruforgalom és a kiállításon köttetett üzletek összértéke meghaladja az egymilliárd forintot.

Soha nem várta még ekkora állatbemutató az OMÉK látogatóit, mint az idén, csak a Kincsem Parkban ezer őshonos állatot lehetett megnézni. A mezőgazdasági gépbemutató is megdöntött minden eddigi rekordot: tizennégyezer négyzetméteren állították ki az újdonságokat.

A vidékfejlesztési miniszter beszédében a célok között kiemelte a családi gazdaságok megerősítését és versenyképessé tételét, a demográfiai földprogram elindítását, ami a fiatalokat hozza helyzetbe. A tárca a helyi termelés, a helyi értékesítés, a helyi közösségek megerősítésén dolgozik.

Az OMÉK öt napja alatt tanácskozások is zajlottak, szerződéseket is kötöttek. Ezek közé tartozik a Kárpát-medencei vidékfejlesztés fóruma, a vidékfejlesztési tárca és a Tej Terméktanács között létrejött együttműködés és a magyar–algériai mezőgazdasági megállapodás. A kiállítás díszvendége az Európai Unió soros elnökségét július 1-jétől betöltő Lengyelország volt. A rendezvényen sok ország vezető agrárpolitikusa, minisztere, államtitkára, szakembere tette tiszteletét. A két évszázados múltra visszatekintő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer- ipari Kiállítás Magyarország legnagyobb és legrégebbi agrárgazdasági kiállítása. A jubileumi 75. OMÉK-ot a gyökeresen új agrárpolitika szellemében, a tíz évre szóló Nemzeti Vidékstratégia jegyében rendezték meg.

A helyszínválasztás is azt a célt szolgálta, hogy a városiak közül is minél többen látogassanak el a vásárra, és ismerjék meg a vidéki emberek értékteremtő munkáját. Ez is összhangban van a Nemzeti Vidékstratégiában megfogalmazott törekvéssel, hogy helyre kell állítani város és vidéke szoros kapcsolatát, hiszen egymás nélkül nem létezhetnek, közös sorsban osztoznak.
Fotó: Dippold Pál

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .