Ökumenikus áldás a somogyi vármegyeházán

Ott, ahol évtizedeken át múzeum működött, s ahová a közelmúltban költözött vissza a megyei apparátus. A díszteremben rendezett ünnepi közgyűlésen a történelmi egyházak képviselői megáldották az ódon falakat, a döntéshozókat s az itt dolgozókat.

– A„jó napot kívánok” azt jelenti, hogy teljék kellemesen a mai nap, de ez holnapra már nem érvényes. Ha viszont Isten áldását kérjük-kívánjuk az épületre, az emberekre, akkor az tartós jókívánságot jelent, hiszen az Úr, mint minden jó összfoglalata, képes arra, hogy hosszú távra szóló áldást adjon – mondta Rumszauer Miklós, a kaposvári Szent Margit–Szent József-templom plébánosa. – Ezért arra kérem az Istent, hogy költözzék ide velünk együtt örökös boldogság, isteni áldás, derűs öröm, termékeny szeretet és tartós egység, s legyenek itt a békesség angyalai.

Nagy Csaba tabi református esperes egy történetet mesélt: „Charlie Chaplin hetvenedik születésnapján pohárköszöntőt kértek a színésztől, aki arra buzdította az ünneplőket, hogy ne féljenek a vitától, vállalják fel a konfliktusokat, s ha kell, háborúzzanak is. Szavait megrökönyödve hallgatták a barátok, a pályatársak. A pohárköszöntő így folytatódott: Néha összeütköznek a csillagok is, olyankor születnek az új világok. Az esperes szerint ha új világot akarunk, akkor mindent vállalnunk kell. Arra kérte Istent, adja az áldást akkor is, ha vitatkozunk, akkor is, ha vállaljuk a konfliktusokat. Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk? – idézte Pál apostolt, majd megáldotta Somogyot.

– Micsoda adósságban szenvedünk! A pénzbeli adósság semmi ahhoz képest, amilyen adósságban Isten és egymás iránt vagyunk – mondta Smidéliusz Zoltán evangélikus esperes. – Bajainkból, nyomorúságunkból kivergődni csak úgy tudunk, ha megvan bennünk a krisztusi szeretet. Ehhez nem kell senkitől kölcsönkérni, csak Jézus Krisztushoz imádkozni, hogy ajándékozzon meg bennünket azzal a szeretettel, amellyel ő mutatta meg közöttünk Isten szeretetét – zárta szavait az esperes, majd arra kérte az ünnepi közgyűlés résztvevőit, hogy imádkozzák el közösen a miatyánkot.

Az 1828 és 1832 között, Török Ferenc megyei főmérnök tervei alapján épült s a Dél-Dunántúl legszebb klasszicista épületének számító somogyi vármegyeházán Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke Pro Comitatu Somogy kitüntetést adott át Szita Károlynak, Kaposvár polgármesterének. Húszan Somogy Polgáraiért-díjban részesültek. A kitüntetettek között van Nyéky Kálmán kaposvári plébános, a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium művészeti munkaközössége, Rosta István, a Kaposvári Egyetem professzora, a veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola óraadója, valamint Knoll Gyula, a Szent György Lovagrend priorja.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .