Odafent maradni, amíg bírja

Kilencévesen kapta első filmszerepét. Majd a Lassie hazatér című filmben hívta fel magára a figyelmet. Az ötvenes években karrierje már töretlenül ívelt fölfelé. Legjobb alakítását ebben az időben a Macska a forró bádogtetőn című Tennessee Williamsdrámában nyújtotta, amelyben Paul Newman volt a partnere. Az első Oscar-díjat A modern kaméliás hölgy hozta meg számára.

1963-ban Rómában készült a legendás Kleopátra, amelyért akkora sztárgázsit kapott, amekkorát előtte színésznő soha. A forgatás alatt ismerte meg Richard Burtont. Mindketten házasok voltak, a botrány nem maradt el. A Vatikán nyilvánosan elítélte a párt. Sokan az Egyesült Államokban sem nézték jó szemmel a kapcsolatot. Amédia hatalmas hírverése nem maradt hatástalan. A közönség tódult a mozikba, hogy lássa a több mint négyórás szuperprodukció szerelmespárját. A kritikák azonban lesújtóak voltak. Taylort nem jelölték Oscar-díjra.

Az igazi szakmai elismerést és a második Oscart a Nem félünk a farkastól című film hozta meg számára. Kritikusai szerint ez az alakítás jelentette pályája csúcsát. Egyéb figyelemre méltó filmjei: A makrancos hölgy, Egy aranyszem tükrében, Hamvazószerda, A kristálytükör meghasadt. A nyolcvanas évektől pályája és egészsége egyaránt hanyatlani kezdett. Filmjei megbuktak, vagy érdektelenség övezte őket.

A drogok világából saját bevallása szerint soha nem tudott volna talpra állni hit nélkül. „Hiszek egy felsőbb hatalomban. Hiszek egy Istenben. És boldog vagyok, hogy a segítségét kérhetem” – nyilatkozta 2000-ben.

 

 Macska a forró bádogtetőn című filmben,

partnere Paul Newman

Segített a drogbetegeknek és a HIV-vírussal küzdőknek. Egy keresztény iskola támogatását is megszervezte. Ekkor ezt nyilatkozta: „Semmi sem teszi erősebbé az önbecsülésünket, mint ha segítünk másokon. Ez teszi az embert szerethetővé.”

Utolsó éveiben kerekes székbe kényszerült. Nemrég szívelégtelenség miatt szállították kórházba. Halálos ágyánál mellette volt négy gyermeke. Lelkierejére nemcsak az alkohol leküzdésében volt szüksége. Mint annyi híres dívát, őt is megviselte fiatalos szépségének elmúlása. Élni akarása azonban erős volt. Talán nem véletlen, hogy annak idején vele aratott sikert a Macska a forró bádogtetőn. A dráma nevezetes párbeszédében hangzik el e két mondat: „Mi a győzelem a macska számára a forró bádogtetőn? Odafent maradni, azt hiszem, amíg bírja.”

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .