„Nyitott kórházak” Szíriában

 

Szíriában hat éve dúl a háború, amelynek következtében ma tizenegy és fél millió ember nélkülözi a megfelelő egész­ségügyi ellátást. Mintegy negyven százalékuk gyermek. Az állami kórházak ötvennyolc százaléka, az egészségügyi központok negyvenkilenc százaléka bezárt vagy megrongálódott, és az orvosok száma is drasztikusan megcsappant. Hiány van gyógyszerekből, műszerekből, illetve nincs elegendő anyagi forrás az intézmények fenntartásához.

Az országban működő három katolikus kórház (egy Aleppóban és kettő Damaszkuszban) támogatására született meg a „Nyitott kórházak” kezdeményezés. Az olasz AVSI nemzetközi alapítvány jóvoltából megvalósuló projekt támogatója a római Agostino Gemelli Kórház.
A kezdeményezéssel kapcsolatban Rocco ­Bellantone professzor, a római Szent Szív Katolikus Egyetem Orvostudományi és Sebészeti Karának dékánja, a Gemelli-kórház metabolikus és endokrin sebészeti osztályának igazgatója elmondta: a klinika jelentős anyagi támogatással segíti a szíriai kórházakat, amelyek az összeget gyógyszerekre, felújításra és új műszerek vásárlására fordítják majd. Szükség van képzésre is, mert sajnos az egészségügyi dolgozók nagy része vagy meghalt, vagy elmenekült. A női betegek ápolása a legsürgősebb feladat: többek között az emlőrák, a nőgyógyászati tumorfajták és a petefészek-fertőzések ellátása. Olyan problémákról van szó, amelyek még inkább megnehezítik a szíriai nők helyzetét. A Gemelli-klinika első körben kétszer ötszázezer eurót különített el a szíriai kórházak számára.
A projektet az AVSI nemzetközi szervezet irányítja, amely immár negyvenöt éve működik a világ harminc országában. A szervezet főtitkára, Giampaolo Silvestri úgy nyilatkozott: a cél az, hogy Damaszkuszban és Aleppóban megfelelő egészségügyi ellátást biztosítsanak a lakosság szegényebb rétegeinek, a nőknek, a gyermekeknek, a háború sújtotta embereknek, az időseknek. A három érintett kórház katolikus fenntartású nonprofit intézmény. Az ott ingyenesen elérhető egészségügyi ellátás költségeit fedezi majd az AVSI. Új műszaki és technológiai berendezésekkel is felszerelik az intézményeket, mindemellett pedig segítik az egészségügyi dolgozók oktatását és továbbképzését. A nemzetközi jótékonysági szervezet, amely két éve van jelen Szíriában, magára vállalja a források gyűjtését, illetve a projekt lefuttatását és monitorozását is.
A három említett kórház immár több mint száz esztendeje működik Szíriában – mondta el Mario Zenari bíboros, apostoli nuncius. – A katolikus jelző nem kizáró vagy leszűkítő értelmű, éppen ellenkezőleg, azt jelenti, hogy egyetemes. Egy katolikus kórháznak ezért lényegénél fogva nyitottnak kell lennie minden rászoruló előtt. Ma azt látjuk, hogy Szíria romokban hever. Rengeteg épület, település és kórház, valamint az infrastruktúra jelentős része is elpusztult. Ne feledjük azonban, hogy a háború sok embert is megtört – testben és lélekben egyaránt. Sürgősen szükség van az ­újjáépítésre, de mindenekelőtt az embereknek kell segítséget nyújtanunk az újrakezdéshez – hangsúlyozta a nuncius.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .