Nyereményjáték

A megfejtések beérkezési határideje: április 25. A nyertes nevét az Új Ember hetilapban, illetve az utazási iroda honlapján (www. karpateuropa.hu) tesszük közzé május elején. Idén ismét a leghosszabb össznemzeti zarándokvonat indul a Dunántúlról Budapesten át Erdélybe, Székelyföldre. A Csíksomlyó Expressz szombathelyi indulást követően a Győr-Sopron-Moson megyei vasútállomásokon is megáll, így Sopronban, Kapuvárott, Csornán, Győrött, Komáromban, Tatabányán is. Budapestről a Székely Gyorssal összekapcsolva, közös szerelvényként a vonat továbbindul az egykori keleti határaink felé, majd Csíksomlyón és másnap az ezeréves határon több százezer honfitársunkkal együtt lelki értelemben visszavesszük Nagy Magyarországot!

 

A negyedik forduló feladatsora a csíksomlyói búcsúról szól.

A csíksomlyói búcsú a magyar római katolikus hívők minden év pünkösdjén több százezer résztvevő jelenlétében megtartott búcsúja az erdélyi Csíksomlyó melletti Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó-hegy közötti a nyeregben. 1993-tól kezdődően az egyre nagyobb zarándoktömeget már nem lehetett hagyományos módon szervezni, így a misét szabad téren, a kegytemplomtól hétszáz méterre lévő Kissomlyó-hegy és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben tartották meg pünkösd szombatján. Először egy ideiglenes emelvényen kialakított oltárnál miséztek, majd Bartók Albert csíksomlyói ferences házfőnök elképzelései szerint és Makovecz Imre Kossuth-díjas budapesti építész útmutatásai alapján, Bogos Ernő csíkszeredai műépítész tervezésében 1996-ra elkészült a Hármas halom-oltár, s a mai napig itt mutatják be a szentmisét. A csíksomlyói búcsú Románia kommunista diktátora, Nicolae Ceaușescu 1989-es bukása után nemcsak Erdély, de az egész világ keresztény magyarságának közös, ökumenikus nemzeti kegyhelyévé és találkozóhelyévé vált.

Ennek emlékére gyűlik össze minden év pünkösd szombatján a katolikus székelység, amelynek tagjai Kissomlyó hegyén nyírfaágakkal ékesített zászlókkal körmenetet tartanak. A hagyomány szerint a menet elején keresztaljakkal vonulnak a szentmisére, ugyanúgy, ahogyan a Kárpáteurópa utazási irodán keresztül érkezett zarándokok is.

A programmal kapcsolatos további tájékoztatás és online foglalás: www.karpateuropa.hu.

a) Többnyire milyen valláshoz tartoztak a csíksomlyói búcsúra érkező székelyek?

1 református
X római katolikus
2 unitárius

b) Melyik napon tartják a csíksomlyói szentmisét?
1 pünkösd szombatján a nyeregben
X pünkösd hétfőjén a nyeregben
2 pünkösdvasárnap a csíksomlyói kegytemplomban

c) Mikor vált a magyar kereszténység közös ökomenikus ünnepévé a csíksomlyói zarándoklat?
1 Ceauşescu bukása után (1989)
X Trianont követően (1920)
2 a kiegyezés évében (1867)

d) Melyik oltártól celebrálják a szentmisét?
1 Magyarfenesi szárnyasoltár
X Hármashalom-oltár
2 Prázsmári Szent Kereszt-oltár

e) Mit visznek magukkal a vonuláskor a zarándokok?
1 májusfát
X keresztaljakat
2 virágszirmot

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .