Noteszlap: A három szobor

Ki lehetett? Mikor élt? A három szobrot végrendeletében egy kiváló művész hagyományozta rám. Váratlanul, meglepetésszerűen lettem az örökösök egyike. A gesztus igen jólesett. Meghatottan néztem az örökre eltávozott nemes alakja után, valahova a mennybolt felé. Annak idején az örökhagyó nem mellékelt róluk semmilyen eligazítást. De egyszeri ránézésre is láttam: szakrális szobrok, öltözetük szerint bibliai alakok.  Apostolok, hárman a tizenkettő közül?! Lássuk csak: Péter, András, idősebb Jakab, János, Fülöp, Bertalan, Máté, ifjabb Jakab, a zelóta Simon, Tamás, Júdás Tádé, Iskarióti Júdás – jaj, nem tudom, jól sorolom-e föl őket! Ki ez a három a tizenkettő közül? Van egy fiatal, egy középkorú és egy idős. A fiatalnak kehely a kezében, ő nyilván János, az evangélista, a Jelenések könyvének is írója. A kehely pedig arra az efezusi méregpohárra utal, amelyet megáldott, kiitta a tartalmát, és nem esett baja. Máriával együtt ott állt a szenvedő Krisztus keresztje alatt. És ő fedezte föl húsvét reggel, hogy üres a szent sír.

Az idős? Bizonyára az idősebb Jakab, János bátyja, a zarándokok és vándorlók védőszentje. Szegeden, a XIX. század elején a kalaposok céhe is őt választotta védőszentül. Ők nyilván arra a kalapot is viselő Jakab-szoborra gondoltak, amely Lőcsén látható. Különös, de az aradi kötélverők is patrónusuknak tekintették ezt a köpenyes, botos, tarisznyás apostolt, aki társai közül elsőként szenvedett vértanúságot. A középkorú? Ő a zelóta, a buzgó Simon. Fűrész van a jobb karja alatt. Legendája szerint fűrész által lett vértanú. Nemhiába választották védőszentjüknek a favágók; de a kőművesek, a tímárok, a vésnökök is. Van egy magyar vonatkozása: Szent Simon füvének nevezik a Dunántúlon az érdes mályvát, amelynek Malva alcea a latin neve. Fiam segítségével jutottam hozzá ezekhez az apostol-tudnivalókhoz. Az is kiderült, hogy a három szobor „összetartó” kompozíciós elve: ha szembenézünk velük, balról jobbra haladva áll Jakab, Simon és János. Lehetséges, hogy az ismeretlen faszobrász csak hármójukat mintázta meg? És hol álltak eredetileg? Mert az én megboldogult művészem is kapta őket valahonnét-valakitől; műkereskedésben is vásárolhatta. Csupa kis rejtély a három szobor körül. Két évtizede tart.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .