Noteszlap: Az abbé

Ki tudja, miért? Lehetséges, hogy sajátos művészegyénisége inkább a színpadra predesztinálta; igazi otthona a kamaraszínház. Például a Belvárosi, amelyet a nagyszerű Bárdos Artúr igazgatott, és amelynek kiskapujában tőle is, Harsányi Rezsőtől is egyszerre kaptam autogramot. Ez a XIX. századi aktorokra emlékeztető színész akkor éppen Az esernyős király című vígjáték egyik karakterszerepét alakította. (Ha jól emlékszem…) Kolozsvári pályakezdés után ez a jeles teátrum lett az otthona. Később is ide tért vissza. De színészi pályafutásának legnagyobb sikerű alakítása az akkor Kamaraszínház nevet viselő intézményhez fűződik: a Új Színház színpadán játszotta Harsányi Rezső Az abbé című Paul Anthelme-dráma főszerepét, 1934 őszén.

Pioux abbé, egy francia kisváros szeretve tisztelt plébánosa különös körülmények egybejátszása után abba a gyanúba kerül, hogy megölt egy embert, egy uzsorást. Az abbé az igazi tettes feleségének gyónásából tudja meg, ki a bűnös. De – köti a gyónási titok! Miközben a nyomozó hatóság továbbra is őt vádolja. Végül az esküdtszék kimondja rá a súlyos ítéletet. De Pioux abbé nem lesz szentségtörő, vállalja a halált. A siralomházban, nagy hatású drámai fordulattal kiderül az igazság. Az ártatlanul meghurcolt lelkipásztor visszatérhet parókiájára. Harsányi Rezső abbéalakítását az egész színházi sajtó felsőfokú jelzőkkel illette. „Az öt kép alatt a nézőtéren síri csend, nyílt színi tapsvihar, elfojtott könnyezés váltogatja egymást. Nagy hatás, nagy siker, az abbét döbbenetes erővel, megrendítően játszó Harsányi Rezső sikere” – íme, így ír az egyik recenzens. Négy esztendővel később, 1938-ban, a budapesti eucharisztikus kongresszust köszöntve filmet forgattak Az abbé című francia drámából. A mozgókép Harsányi Rezső legendás alakítását mintegy kiemelte a Paulay Ede utcai kamaraszínház szűkebb környezetéből, fölmutathatta az ország sok-sok mozijában. Magam is, tizennégy évesen (filmen) láthattam, hogyan őrizte meg Pioux abbé a gyónási titkot. S ez az élmény máig kísér. Vajon maradt-e a fényszalagból ma is használható példány? Az Egy fiúnak a fele című film, s benne Harsányi Rezső doktoralakítása képernyőre kerülhetett, az a másik is, amelyben ripacs direkrorként láthattuk. De jó volna, ha a mai tévénézők serege ugyanígy megismerhetné ennek az „ismeretlen színésznek” megrázó, mély Pioux abbéját.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .