Nigériai merénylet

Fotó: News.va

 

Az augusztus 7-én, hétfőn Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával elküldött táviratában a Szentatya mély fájdalmának ad hangot az ozubului Szent Fülöp-templomot ért támadás miatt. Szívbéli együttérzéséről biztosítja az egész egyházmegyét, de különösen is a tragédia következtében elhunytak hozzátartozóit. Mindnyájukra szívből adja apostoli áldását.
Augusztus 6-án, vasárnap kora reggel Ozubuluban, a Szent Fülöp-plébániatemplomban hat órakor kezdődő szentmisén egy felfegyverzett férfi lövöldözni kezdett. A templomban imádkozó hívek közül legalább tizenketten meghaltak, húsznál többen súlyosan megsérültek. Szemtanúk beszámolója szerint egy fekete ruhás, sisakot viselő férfi követte el a merényletet. Az egyik hívő a támadás során felismerni vélte a támadót, a fegyveres ezt követően lelőtte őt, majd elmenekült.
A nigériai hatóságok egyelőre kizárják a terrortámadás lehetőségét, mert a merényletet eddig senki nem vállalta magára, továbbá mert a Boko Haram iszlamista fegyveresei az ország északi felében aktívak, és a hatalmas kiterjedésű Nigéria déli részén mindeddig nem tudtak hídfőállásokat kialakítani. (A Magyarországnál tízszer nagyobb területű ország 191 millió lakosának mintegy fele iszlám vallású, a másik fele keresztény.) Buhari nigériai elnök elítélte a merényletet.
Kamerunban, a nigériai határ menti Ouro-Kessoum faluban dzsihadisták követtek el öngyilkos merényletet: a támadók felrobbantották magukat, megöltek nyolc embert, és számos helyi lakost megsebesítettek. E térségben a Boko Haram iszlám integralista egységei több véres támadást követtek el, melynek következtében a védtelen lakosság arra kényszerül, hogy elhagyja otthonát, leginkább a kisebb falvakat. A július közepén elkövetett kettős merénylet során Wasa városában tizenöten haltak meg.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .