„Neveljük a fiatalokat igazságosságra és békére!”

Úgy tűnik, sötétség szállt le világunkra, amely nem teszi lehetővé, hogy megpillantsuk a nap fényét. A pápa különösen a fiatalokhoz fordul, meggyőződve arról, hogy lelkesedésükkel új reményt nyújthatnak a világnak. Fontos, hogy a társadalom minden tagja megfelelő figyelemmel válaszoljon elvárásaikra. Az egyház reménnyel tekint a fiatalokra, és bízik bennük, arra bátorítja őket, hogy keressék az igazságot és védelmezzék a közjót – írja a pápa.

 

Ma sokkal inkább, mint valaha, szükség van hiteles tanúságtevőkre, akiknek a szerepe nem korlátozódik pusztán szabályok és ismeretek átadására. A pápa arra buzdítja a szülőket, hogy ne csüggedjenek a nehézségek láttán: olyan világban élünk, amelyben a családokat és az életet szüntelen veszélyek fenyegetik, sőt olykor felbomlasztják, elpusztítják. A munkakörülmények gyakran nem egyeztethetők össze a családi elkötelezettségekkel, gyors életritmusra kényszerítenek.

Az ember szívében hordozza a végtelen utáni szomjúságot, az olyan igazság utáni vágyat, amely nem részleges, hanem képes megmagyarázni az élet értelmét. Ez azért van, mert az embert Isten saját képére és hasonlatosságára teremtette. Ennek az igazságnak a felismerése elvezet ahhoz, hogy mély tiszteletet érezzünk minden ember iránt – írja üzenetében a pápa. Az ember ugyanis csak az Istennel való kapcsolatában értheti meg szabadsága értelmét.

Szükség van arra, hogy az igazságosságra neveljünk egy olyan világban, amely kizárólag a haszonelvűség, a nyereség és a birtoklás szempontjait ismeri el.

A béke – hangsúlyozza üzenetében a szentatya – nem pusztán a háborúk hiányát jelenti, és nem korlátozódhat a szembenálló erők egyensúlyának biztosítására. A béke az igazságosság gyümölcse. Mindenekelőtt Isten ajándéka, egyben megvalósítandó mű.

Nem az ideológiák mentik meg a világot, hanem csak az, ha az élő Istenhez fordulunk – szögezi le XVI. Benedek, majd így buzdítja a fiatalokat: „Ne bátortalanodjatok el a nehézségek láttán, és ne engedjetek a hamis megoldásoknak, amelyek gyakran úgy jelentkeznek, mint a problémák leküzdésének könnyebb útjai. Ne féljetek attól, hogy elkötelezzétek magatokat, hogy szembenézzetek a fáradozással és az áldozathozatallal. Legyetek tudatában annak, hogy ti magatok vagytok példakép és ösztönzés a felnőttek számára. Ez annál inkább megvalósul, minél jobban törekedtek az igazságtalanságok és a korrupció leküzdésére.” Fontos, hogy a fiatalok ne zárkózzanak be magukba, hanem dolgozzanak egy mindenki számára jobb jövő érdekében. Soha nincsenek egyedül, mert az egyház bízik bennük, elkíséri és bátorítja őket. Felkínálja számukra legértékesebb kincsét: annak lehetőségét, hogy tekintetüket Istenre emeljék, és találkozzanak Jézus Krisztussal, aki maga az igazságosság és a béke” – írja a 45. béke világnapra szóló üzenetében XVI. Benedek pápa. 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .