Nepomuki Szent János-kápolna

A művésznő férje a dunaföldvári gyökerű Tamás István író, újságíró volt, akinek emlékét ma márványtábla és utca is őrzi Földváron. A Földvári tabló című kötetből kiderül, hogy a Tamás István utca a malom felől a Nepomuki Szent János-kápolnához vezet. Udvardi Erzsébet a Dunaföldvári Part-Oldalak című lap 2002. júniusi számában megjelent interjúban elmesélte, hogy férjével gyakran látogattak haza, s a temetőbe menet a romos, omladozó kápolna mellett vezetett az útjuk: „Szomorú volt látni a lelakatolt, pókhálós, tönkretett kápolnát.


Szoktuk mondani: jó lenne megcsináltatni, de ezek csak sóhajok voltak. Most, hogy nagyszerű városvezetés van, Horváth Béla plébános úr rendkívül aktív, boldogan ajánlkoztam erre a feladatra. Középen a képen Dunaföldvár látképe, fölötte Mária a kisdeddel. Így jött létre ez a munka, mely Pistára való emlékezés is, aki a temetőben van eltemetve, az édesanyja és az édesapja mellé. Nekem nagyon nagy öröm, hogy ez a kép itt lehet. Az emlékeknek van egy megjelenése, létezik egy pontja a hazának, ahol tudom, hogy ott van ez a kép.”

Dunaföldvár már nem csak a hajdan erős várból megmaradt háromemeletes Török-toronyról nevezetes, amely az idők során volt börtön és gabonaraktár is, ma múzeum. A városka főbb látnivalói közé tartozik az egykori ferences kolostor épületében működő gimnázium, a Barátok temploma, az 1755-ben készült Szentháromság-szobor és a Szent Ilona tiszteletére felszentelt Öregtemplom is. Ünnepekkor, vasárnap érdemes felkeresni a szépen rendbe hozott kálváriát és a Nepomuki Szent János-kápolnát is. Mielőtt hosszú útra indulunk. Mielőtt átkelünk a hídon.

Fotó: Lukácsi Pálné

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .