Nemzetközi díjat nyertek a püspöki sörök

 

Forrás és fotó: Székesfehérvári egyházmegye

 

A Székesfehérvári Püspök Sörei közül a Prépost porter ezüstérmet nyert English Porter kategóriában, a Szent Imre búzasör pedig bronzérmet Weissbier kategóriában. A harmadik díjazott magyar kézműves sör, a MONYO Brewing Co. Anubis történelmi söre az ezüst­érmet érdemelte ki Mixed-Style Beer kategóriában.
A Barcelona Beer Challenge 2017 sörversenyre huszonöt országból több mint nyolcszáz sört nevezett kétszázhárom sörfőzde. A verseny Európán kívül is egyre népszerűbb, hiszen idén már az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából és Kolumbiából is érkeztek sörök. Köztük több évtizedes, sőt évszázados tapasztalattal rendelkező, híres amerikai és európai sörfőzdék termékei.
A verseny magas színvonalát garantálta, hogy kizárólag BJCP (Beer Judge Certification Program – Sörbírálói Tanúsítványprogram) – akkreditációval rendelkező zsűritagok bírálhattak nemzetközi sztenderdek szerinti kóstolási protokollt követve. Ítéletük szigorúságát jelzi, hogy bizonyos kategóriákban nem osztottak ki aranyérmet.
A díjakat Európa egyik leg­nagyobb sörfesztiválja, az idén több mint negyvenezer látogatót vonzó Barcelona Beer Festival keretében adták át. A szervezők elmondták, hogy a fesztivál és a verseny küldetése a legmagasabb minőségi előírásokat betartó sörök bemutatása és a magas szintű sörkultúra népszerűsítése. Céljuk egyrészt az élelmiszeriparon belül a sörszektor szakmai támogatása, másrészt a fogyasztók segítése az egyre több sörfajta közötti eligazodásban.
A díjakat Spányi Antal megyés püspök, Németh Antal sörfőző­mester, valamint Pein Ádám, a gyártó MONYO Brewing Co. ügyvezetője mutatta be Székesfehérváron, a Szent Gellért kézműves sörözőben. A megyés püspök elmondta, örömmel tölti el a sörök nemzetközi sikere. A csak Székesfehérváron kapható termékek rangos díjaitól a város turisztikai vonzerejének növekedését is várja a püspök.
Spányi Antal hozzátette: a szentjeinkről és a Székesfehérvár történelmében nagy szerepet játszó papi méltóságról, a Szent Koronát őrző prépostról nevezett sörök létrehozásában 2015-ben főként lelkipásztori és nem üzleti szempontok vezérelték. A sörözés egy vidám és békés társasági, közösségi tevékenység. Szeretné, ha a szentek példája és a város múltja is szóba kerülne az ilyen beszélgetések alkalmával. Ha így van, akkor a sörök teljesítették küldetésüket – mondta Spányi Antal.
A rangos elismerés örömét a püspök egy rendkívüli akció keretében osztja meg a sörkedvelőkkel. Húsvétvasárnap és húsvéthétfőn, április 16–17-én, bárki, aki egy korsó Prépost portert vagy Szent Imre búzasört fogyaszt a Szent Gellért kézműves sörözőben (Székesfehérvár, Mátyás király körút 1.), a megyés püspök vendége egy pohárra a díjnyertes sörökből.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .