Nem hagyott el minket…: A jubileumi év megnyitója Máriabesnyõn

A jubileumi év megnyitójára érkezők közül legkorábban talán a csömöri fiatalok ötvenfős zarándokcsoportja ébredt. Ők – hittantanáruk biztatására – elhatározták, hogy gyalog teszik meg a Máriabesnyőre vezető tizenöt kilométeres utat. Hajnali háromkor útra keltek, hogy kipróbálják kitartásukat, odaadásukat, áldozatkészségüket. Mert az Istenanyába vetett bizalom nemcsak a környékbeli falvakból, városokból, hanem távolabbról is vonzza a híveket a kegyhelyre.

Így van ez már kétszázötven éve, miután 1759. április 19-én csodás módon, jobb karján a Kisjézussal egy Mária-szobrot találtak. Grassalkovich Antal, a környék kegyura – beteg felesége felgyógyulásának örömére – családi ékszerekkel díszítette fel a szobrot, s a kápolnába helyezte. Azóta zarándokok sokasága érkezik Máriabesnyőre, hogy imádkozzék a kegyszobor előtt. Számos imameghallgatás tanúskodik arról, hogy Isten nem hagyja magukra nehéz helyzetbe került híveit.

Gáspár István plébános köszöntötte a vendégeket és a zarándokokat, majd felolvasták XVI. Benedek pápa üdvözletét. A Szentatya kifejezte reményét, hogy ez az évforduló megerősíti az ünneplők lelkében a hit és a keresztény életvezetés melletti tanúságtételt.

Homíliájában Schönborn bíboros megemlékezett egyik elődjéről, Migazzi Kristófról, aki egy ideig bécsi hercegprímás és váci püspök is volt. Tevékenysége mindkét egyházmegye számára áldásos volt, és a mai napig emlékezetes maradt – mondta. „Magyarországon is számtalan ember vált áldozatává a világot és az országot sújtó gazdasági válságnak, sokan szenvednek a nagy szegénység és a munkanélküliség miatt. Az államnak is egyre kevesebb eszköz áll a rendelkezésére, hogy az ország lakóinak megfelelő életszínvonalat biztosítson. Széles körben terjed a reménytelenség és az elbizonytalanodás. Ez megköveteli tőlünk, az egyház tagjaitól, hogy az embereket ne hagyjuk magukra. Különösen a nehéz időkben kell a Feltámadottra vetni tekintetünket, a kereszt azon reményünk jele, hogy Isten nem hagyott el minket” – fejezte be szentbeszédét a bíboros. A jubileumi évet megnyitó ünnepi szentmisét körmenet zárta.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .