Nem elég érteni a világot

A teremtés hetének nyitóünnepségére szeptember 30-án került sor Budapesten, a Lágymányosi Ökumenikus Központban.

A rendezvény hetében emlékezünk Assisi Szent Ferenc tranzitusára, vagyis átköltözésére a földi életből a mennyei hazába. Ilyenkor ünnepelnek a környezet- és az állatvédők is, hiszen Szent Ferenc többek között a környezetvédelem és az állatok védőszentje is. II. János Pál pápa 1979-ben Szent Ferencet az ökológiával foglalkozók égi patrónusává nyilvánította.


A szentatya szavai szerint Ferenc a teremtés sértetlensége iránti mély és őszinte tisztelet példáját kínálja a keresztények számára, és mint a szegények barátja, aki szeretetben élt Isten minden teremtményével, Szent Ferenc az egész teremtést – az állatokat, a növényeket, a természeti erőket, sőt, Napfivérét és Holdnővérét is – meghívta, hogy együtt tiszteljék és dicsőítsék az Urat.

A www.teremtesunnepe.hu oldalon a következőket írja a teremtés hetéről Nobilis Márió atya a beköszöntőben. „Az evangélikus, katolikus, református és metodista egyházak Magyarországon több-kevesebb ideje már foglalkozni kezdtek a keresztény ember felelősségével a teremtett világ iránt, és (…) elkötelezett munkacsoportjaik egymással is felvették a kapcsolatot. Ezen a honlapon – az összes többi kereszténnyel is – közös elkötelezettségüknek szeretnék jelét adni, abban a tudatban, hogy Krisztus tanítványaiként nemcsak önmaguk javára, hanem elsősorban minden embertársuk és a társadalom közösségeinek szolgálatára kell állniuk az evangéliumból merített bátorsággal.”

A Jóisten hívására, Szent Ferenc napjainkban is nagyon élő tanításait követve ezen a héten és ettől kezdve minden héten tegyünk többet a teremtett világ védelmében! Nem elég érteni, hanem szeretni is kell a világot, úgy könnyebb lesz cselekednünk a védelméért!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .