Ne légy hitetlen, hanem hívő!

A Világiak Pápai Tanácsában vezette az ifjúsági szekciót, a pápa „útimarsalljaként” II. János Pál pápa külföldi útjait készítette elő. Az ifjúsági világtalálkozók fő „motorja”. 1991-ben és 1996-ban járt már hazánkban – a pápa kíséretének tagjaként. A szentmise során végzett keresztelés és bérmálás előtt Boccardo püspök homíliájában az evangéliumban felolvasott szentírási részről beszélt, melynek témája Tamás apostol „hitetlensége” volt. Bár térben és időben nagyon távol vagyunk attól az eseménytől, a jelenlévők most is úgy gyűltek össze a szentmisére, mint az apostolok, a tanítványok. A kápolnában lévőknek szól Krisztus szava: boldogok vagytok mert nem láttatok, mégis hisztek… Mi az apostolok, a tanítványok és a Biblia alapján hiszünk – folytatta. Olyanok vagyunk, mint az apostolok. Különösen Tamáshoz hasonlítunk, aki végül kimondta: én Uram, én Istenem. E szavak különösen fontosak azoknak, akik keresztségük és bérmálkozásuk által éppen ma lesznek ennek a közösségnek tagjai. „Mostantól az úton, melyen járnotok kell Jézus lesz társatok, segítőtök, barátotok, megváltótok, mint lett egykor az apostoloknak.” Azzal, hogy a bevezető szentségeket felveszitek, egy nagy család tagjaivá váltok. Életre szóló változás ez. Tanítványokká kell válnotok. Mindehhez persze nem elég a ti emberi erőfeszítésetek, Isten kegyelme is szükséges. Kegyelmét pedig ki kell esdenetek.

A bérmálás – mondta Boccardo püspök – segít megőrizni a hitet, erőt és segítséget ad. Életetek során emlékezzetek vissza erre az estére, de ne a fotók alapján, hanem mint forrásra, kezdetre. Az egyház püspökeként két kéréssel fordulok hozzátok. Az első a katekumeneknek szól. Szüksége van az egyháznak rátok. Nem a tevékenységetekre, hanem hiteles életetekre, hogy erősödjék közösségetek, s általa az egyház. Az egyház felétek nyújtja a kezét. Szüksége van rátok, lelkesedésetekre, mindarra, amit tenni tudtok érte. Második kérésem az egész közösséghez szól. A barátokhoz, rokonokhoz, tanárokhoz. Kérem, ne hagyjátok magukra ezeket a fiatalokat. Szükségük van rátok, legyetek útjukon tanúságtételetek által jelzőtáblák, melyek a jó irányt mutatják, segítenek eligazodniuk. A szentbeszéd után felhangzott a mindenszentek litániája, hogy aztán Boccardo püspök megkeresztelje a nyolc felnőtt fiatalt, megbérmálja őket és másik tizenkét társukat, hogy aztán áldozáskor mindannyian magukhoz vegyék az Oltáriszentséget.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .