Ne félj, csak higgy!

A romkertet most nem királyi csapatok, hanem a sátrak környékén sürgölődő fehér pólós önkéntes szervezők, segítők és a találkozóra érkező fiatal és idősebb hívek töltik meg. Ez már a kilencedik váci egyházmegyei találkozó, és évről évre gyűlik az élmény és a tapasztalat, amely egyre tartalmasabb együttléteket biztosít. A jelmondat a hit évére tekintve ezúttal a „Ne félj, csak higgy!”, amelynek mélyebb értelmét Szőke Gábor és Gulyás Zsolt atya elmélkedéseikben, Varga Lajos és Beer Miklós püspökök szentbeszédeikben fejtették ki. A színpadon bemutatkozott a jobbágyi Hit és Fény közösség, a helybéli katolikus óvoda, a múzeumban pedig a Mátra természeti értékeivel ismerkedhettünk. A legnagyobb kinccsel, Jézussal a szentmisében és az esti virrasztással egybekötött szentségimádásban találkoztunk.


Félelmeink és a változásokból fakadó bizonytalanságunk ellen irányult a találkozó minden gondolata, s ez jó hangulatot, közvetlenséget és igazi közösségi élményt hozott Pásztóra e két napon. A pásztói hívek csoportjához Hasznosról, Mátrakeresztesről, Mátraszőlősről, Jobbágyiból, Szurdokpüspökiből, Ecsegről, Csécséről és Kozárdról csak gyűltek-gyűltek a segítők, hogy a palóc vendéglátás minden figyelmességével és szeretetével lássák el az érkezőket. Aki megéhezett, azt gulyással, pogácsával és a házi lekvárral töltött híres laskalepénnyel kínálták. De juhsajt és frissen sütött kürtőskalács is jutott a vendégeknek. Kecskés Attila plébánosnak, Sisák Imre polgármesternek, az egyházközség világi elnökének és Bezák Tamás káplánnak több hónapos előkészítő munka után a helyszíni programok és az egyházi események mellett arra is volt gondja, hogy útnak indítsák az erdei túrára indulókat, és a helyi strandon felügyeljenek a fiatalos sportprogramokra.

A pásztói templom tornyából messzire ellátni, kicsit a jövőbe is, és bár a találkozó a helyi közösség életében hozott igazi fejlődést, a megtapasztalt összefogás, erő és hit sokáig elkísérheti a résztvevőket.

Pásztón nem áll meg az élet, hiszen a közeljövőben katolikus iskola indul a már működő egyházi óvoda mellett. Közös munkára, félelmek nélküli hitre bizony a mindennapokban is szükség lesz.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .