Ne félj a szeretetben elmenni a végsőkig

Fotó: Kling Márk

 

A szentmisén – melyen az egyházmegye papságából többen is részt vettek – Szűcs Imre plébános köszöntötte az ünneplő közösséget, majd felkérte a főpásztort a liturgia bemutatására.
Homíliájában a megyéspüspök a szentelendőhöz fordulva a vértanúságról beszélt: „Legyél diakónus és majdan pap a Lélek erejében; s legyél olyan diakónus és pap, aki kész a vértanúságra. Mindkettőt nagyon fontosnak tartom. Legyél olyan diakónus, aki a Szentlélek erejében áll. A Szentlélek sohasem tolakszik, s nem kényszerít ránk semmit. Állandóan bennünk él, az Isten árasztotta a szívünkbe, leghűségesebb társunkként.
Meg kell tanulnunk figyelni a Szentlélek diszkrét hangjára. Ő állandóan imádkozik bennünk. Ha jó kapcsolatban vagyunk vele, akkor gyakran hangolódunk az ima hullámhosszára, s megengedjük, hogy betöltsön minket.
Ő a szenvedélyes szeretet Lelke. Akik naponta sokszor hívják, kérik, és figyelnek rá, azokban a Szentlélek felizzítja a szenvedélyes szeretet tüzét. A Szentlélek István diakónusnak ajkára adta a szót. Nem kellett gondolkoznia, amikor bírái előtt állt. Nem kellett külön tanulmányokat folytatnia; eltelt Szentlélekkel, s a Lélek abban az órában kinyilatkoztatta neki az igét, melynek nem tudtak ellenállni a hallgatói.
Prédikálj, hirdesd az igét, és járj a Szentlélek erejével! Szenvedélyes szeretettel szeresd a szegényeket, a betegeket, a megtört, peremre jutott embereket! Legyél kész a vértanúságra! Már a keresztségünkkor komolyan gondolja az Egyház a vértanúságot. Felkennek bennünket olajjal a szellemi harcra a gonosz és csatlósai ellen, akiket Jézus legyőzött. Küldetést kaptunk arra, hogy megvívjuk a saját szellemi harcunkat.
Vedd komolyan ezt a küzdelmet, és állj készen a vértanúságra abban is, hogy újra és újra megbocsátasz azoknak, akik bántanak, gyűlölnek, és ártanak neked. Szeresd az ellenségeidet a Lélek erejében úgy, ahogyan a Mester tette. Jézus a kereszten jobban szerette ellenségeit, mint saját magát. Odaadta értük az életét, meghalt értük. Az ellenségszeretet az evangélium szíve.
Ne félj a szeretetben elmenni a végsőkig! Légy bátor, és szeresd az ellenségeidet is. S ha a Szentlélek kéri tőled, ne hátrálj meg, hanem add oda az életedet úgy, ahogyan István diakónus tette, s ahogyan keresztények ezrei teszik ma is az Úr Jézus Krisztusért a világ különböző tájain. A vértanúk korát éljük. Ne félj, s ne hátrálj meg! Maradj hűséges mindig a Szentlélek erejében ahhoz, aki meghívott és kiválasztott, aki felszentel és megszentel!” – hangzott el Varga László megyéspüspök homíliájában.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .