Ne a korszellemmel házasodjunk…

A nap témája egy Kierkegaardtól vett idézet volt: „Aki a korszellemmel házasodik, hamar özveggyé válik.” A résztvevők magas létszáma – közel hatvan család vett részt a programokon – is jelezte a téma aktualitását. A napot II. János Pál pápa Könyörgés a családért című imájával indították. Ezután hangzott el Sallai János és Anikó előadása: Hogyan erősíthetjük házasságunkat korunk kihívásaival szemben? címmel. A rendkívül élvezetes, humorral átszőtt előadás felhívta a figyelmet arra, hogy a házastárs barát, nem ellenség; hogy fontossági sorrendet kell felállítani: Isten, házastárs, gyermek, szülő – és e szerint kell élni. Betekintést adott a házastársi kommunikáció szintjeibe, felvázolta a házastársak és a szülő-gyerek viszonylatában működő személyiségtípusokat. A hallgatók hasznos gyakorlati ötleteket is kaptak ahhoz, hogyan lehet a tömegnyomással, a korszellemmel szemben kiállni az értékrendjük, elképzeléseik, igazuk mellett.  Tanúságtételek hangzottak el az egyházmegyében úton lévő vándorbibliák kapcsán, és egy fiatal megtérő házaspár beszámolt nyári családtábori élményeiről.

A batyus ebédet négy csoportban zajló műhelymunka követte. Ezek témái – Hogyan újítható meg egy házaspár kommunikációja?; Mit tehetünk krízis idején?, A szülők hatása gyermekeik párkapcsolatára; Fiatalok felkészítése a párkapcsolatra – jól illeszkedtek a délelőtti előadáshoz, újabb oldalról megközelítve a házasság, a gyereknevelés kérdéseit, problémáit. Amíg a szülők tanultak, töltekeztek, a csemetéik sem unatkoztak. Korosztályuknak megfelelő programokkal várták őket a helyi önkéntesek. Bábozás, kézműves foglalkozások, Teddy Maci Kórháza, gyógyteakészítés és kóstolás, táncház várta a gyerekeket. A rendezvény a helyi művelődési központban zajlott, a nap zárására és a közös szentmisére pedig a Szent László-templomban került sor. A misét Kondé Lajos pasztorális helynök mutatta be, aki már most meghívott mindenkit a következő, tavasszal Békéscsabán megrendezendő családnapra. A nap folyamán kapott útravaló, remélhetőleg, kitart addig.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .