Nagyvilág

Metallica és Sting – orgonán

„Az egész egy szentmisével kezdődött az öhringeni ministránsnapon. Azt gondoltam: ha már ennyi fiatal összejött itt, muszáj valamit csinálnunk. Aznap a kórusnak éppen más elfoglaltsága volt, ezért megkértem egy ismerős dobost, hogy játsszon velem. Orgonán és ütőhangszereken játszottunk lelkiségi dalokat, és nagyon jól sikerült. Ekkor vettem észre, hogy a rock jellemző vonásait egészen jól át lehet ültetni az orgonára” – mondja Patrick Gläser fiatal családapa, aki a rottenburg-stuttgarti egyházmegyében, Öhringenben él. Projektje, az Orgel rockt (Orgonarock) már széles körben ismert, előadásaira azóta több százan kíváncsiak. „Amikor az embereknek erről a kezdeményezésről beszélek, rögtön lelkesek lesznek. Az orgona az emberek fejében valami nagy, fantasztikus, lelkesítő dolog megjelenítője, a rockzene pedig általában elég ismert.” A rockzene és a templom összefüggéséről Gläser így vall: „Fontos cél számomra, hogy az egyháztól eltávolodott emberek újra eljöjjenek a templomba. Szeretném meghívni őket ide. Eljönnek, belépnek a templom belsejébe, amely talán idegen környezet számukra, mégis egyfajta védett tér. Elkezdődik a koncert, és a zenével egy sajátos világba viszem el őket. Ezeket a zenéket már otthonról ismerik, számos érzést, emléket tudnak kötni hozzá, s ezzel létrejön egyfajta kapcsolat. Még szentmisével kapcsolatos érzéseket, gondolatokat is felhozhat egy koncert, s ez is a célom.” Az orgonista maga is tisztában van vele, hogy az orgonarock vitatott téma. A klasszikus orgonazene művelői és tisztelői közül sokakat elrémiszt az ötlet. Azonban a koncertek közönségének visszajelzései, s neves egyházzenészek is a folytatásra biztatják Gläsert. A koncertek bevételeinek egy részét egyébként a helyi orgona karbantartására ajánlják a szervezők.

Néhány ismertebb dal vagy filmzene, amit Gläser megszólaltat az orgonán: Metallica: Nothing else matters, Sting: Russians, Gladiátor.

VR

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .