Nagyvilág

A bíboros államtitkár az ENSZ klímacsúcsán

A Vatikán felszólította a gazdag ipari országokat, hogy klímavédelmi technológiájukat bocsássák a szegényebb országok rendelkezésére. Az államoknak közös a felelősségük a világ éghajlatának védelmében – mondta Pietro Parolin bíboros államtitkár (képünkön) az ENSZ New York-i klíma-csúcsértekezletén. A szükséges eszközök rendelkezésre állnak, csupán az államok együttműködési szándéka hiányzik. A szolidaritás, a találkozás és a párbeszéd kultúrájára van szükség – hangsúlyozta az államtitkár. Az ENSZ-csúcsértekezlettel párhuzamosan harminc keresztény és más vallási vezető is csúcstalálkozót tartott a klímavédelem témájával kapcsolatban. (KAP)

Dachau: Megemlékezés az első fogolytranszportról

Lengyelországból 1939 szeptemberében szállították az első huszonöt foglyot a dachaui koncentrációs táborba. Szeptember 28-án szentmisével emlékeztek meg a 75. évfordulóról. A II. világháború idején több mint negyvenezer lengyelt tartottak fogva Dachauban. Közülük 8332 embert öltek meg a nácik. A negyvenezer lengyel közül 1777 volt katolikus pap. A Dachaut megjárt katolikus papok száma 2720, közülük 1034-en haltak meg a koncentrációs táborban. (KAP)


A libanoni pátriárka együttműködést keres a főmuftival

Bechara Boutros Raï libanoni maronita katolikus pátriárka arra szólította fel Abdel Latif Derian új főmuftit, hogy közösen lépjenek fel a nemzet stabilitása érdekében. A vallási vezetők nem hallgathatnak, ha az országot alapjaiban éri sérelem. A keresztények és a muszlimok egyazon családhoz tartoznak – nyilatkozta a pátriárka a Nahamet című libanoni online lapnak szeptember 23-án. Abdel Latif Derian főmufti Libanon újonnan kinevezett szunnita főpapja. A libanoni keresztény és szunnita muzulmán vallási vezető szeptember 25-én találkozott. (KAP)

Paraguayi püspök leváltása

Ferenc pápa folytatja elkötelezett küzdelmét az egyházon belüli visszaélések felszámolásáért. Miután pedofília vádjával letartóztatták Weselowski lengyel érseket, szeptember 25-én leváltotta az Opus Deihez tartozó Rogelio Ricardo Livieres Plano hatvankilenc éves paraguayi püspököt. Livieres püspököt a nemzetközi sajtó értesülései szerint többek között sikkasztással vádolják, illetve azzal, hogy fedezte az egyházmegyéjében papok által elkövetett szexuális visszaéléseket. Ferenc pápa az apostoli vizitációk jelentései alapos tanulmányozása után hozta meg döntését. A püspök elmozdításával Ciudad del Este egyházmegye egységét kívánja támogatni. (VR, KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .