Nagyvilág

Az utóbbi hét évben több mint hétszázötvenezer iraki keresztény hagyta el az országot. Manapság muzulmán és hindu szélsőségesek támadásainak vannak kitéve a keresztények Irakban, Iránban, Szaúd-Arábiában, Indiában, Pakisztánban és Egyiptomban.

A kubai helyzet

Enyhülő kapcsolatok az Egyesült Államokkal, a vallásszabadság javulása, a gazdasági világválság, amelyet az embargó még súlyosabbá tett – ezeket az alapvető témákat érintette a pápa a kubai helyzet elemzésében, amikor december 10-én fogadta a karib-tengeri ország új szentszéki nagykövetét. A pápa annak a kívánságának adott hangot, hogy növekedjenek a vallásszabadság gyakorlásának konkrét jelei, ahogy az utóbbi években történt. Váljon lehetővé, hogy szentmiséket tartsanak a börtönökben, vallási körmenetekre kerülhessen sor, állítsák helyre és adják vissza az istentiszteleti helyeket, építsenek egyházi otthonokat, és biztosítsanak szociális ellátást a papoknak és szerzeteseknek. Így a katolikus közösség szabadabban gyakorolhatja lelkipásztori feladatát.

Négy szerzetesáldozat Afrikában

A Szentatya december 13-án délben az Úrangyala alkalmából fájdalommal emlékezett meg a különböző afrikai országokban a közelmúltban megölt missziós szerzetesekről, Louis Blondel, Daniel Cizimya, Gerry Roche, valamint Denise Kahambo nővér életáldozatáról.

Híreinket a Magyar Kurír, a Vatikáni Rádió, a KAP, a SIR,
valamint a Die Presse anyagaiból válogattuk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .