Nagyvilág

Pápai felhívás a földrengéstől sújtott kínai lakosságért

Az augusztus 6-i szerdai általános kihallgatás végén Ferenc pápa felhívással fordult a világhoz a földrengés által sújtott kínai lakosság érdekében. Lelki közelségét fejezte ki a vasárnap bekövetkezett katasztrófa következményeitől szenvedő Junnan provincia lakosságának. A természeti csapásnak számos áldozata van, és a keletkezett anyagi kár is jelentős. A pápa imádkozik az elhunytakért és hozzátartozóikért, a sebesültekért, valamint azokért, akik elvesztették otthonukat. Az Úr adjon nekik vigaszt, reményt és szolidaritást a megpróbáltatások idején. A földrengés következtében ötszáznyolcvankilencen életüket vesztették, és kétezer-háromszázan megsebesültek. A mentőosztagok továbbra is dolgoznak a területen, ahol napok óta szakad az eső. Ez még inkább megnehezíti a mentési műveleteket és a kommunikációt. Az eltűntek és a sebesültek keresésében közel tizennyolcezer ember vesz részt, közöttük a katonaság, a rendőrség és a tűzoltóság alakulatai. (VR)


Kínában templomokat és kereszteket rombolnak le

A kínai Vincent Zhu Weifang,Wenzhou püspöke Zhejiang tartomány helyi vezetőit teszi felelőssé azért, mert a térségben templomokat romboltak le, valamint protestáns és katolikus templomok keresztjeit zúzták szét – adja hírül az AsiaNews hírügynökség.
A püspök pásztorlevélben buzdította híveit, hogy ne féljenek, hanem őrizzék meg hitüket. Papjai azzal a kéréssel fordultak a helyi hatóságokhoz, hogy állítsák le az immár hónapok óta tartó hadjáratot.
Protestáns és katolikus hívek sérüléseket szenvedtek, miközben megpróbálták megfékezni a templomokat és kereszteket leromboló rendőröket.

A nyolcvanhét éves Zhu püspök levelében arról számol be, hogy a pusztító hadjárat meglepetésként hatott rá. Kezdetben nem lépett közbe, mert azt hitte, csak szórványos jelenségről van szó. Ezért bocsánatot kér híveitől a késedelmes beavatkozásért. (VR)

Neckenmarkt–harkai emlékkereszt

Az osztrák–magyar határon, a burgenlandi Neckenmarkt és a magyarországi Harka között augusztus 12-én emlékkeresztet állítottak azoknak a keletnémet menekülteknek az emlékére, akik huszonöt évvel ezelőtt, 1989-ben itt lépték át a vasfüggönyt. A keresztállítás kezdeményezője Franz Brei, az osztrák falu „éneklő plébánosa” volt. A emlékművet Németh Antal harkai plébános és Mesterházy Balázs evangélikus lelkész is megáldotta. (VR)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .