Nagyvilág

Több afrikai ország, mint például Mali, Tanzánia, Kenya, Uganda és Niger az idén először szerepel a listán. Maliban például az al-Kaidához közel álló iszlamisták kerültek hatalomra, és sok keresztény menekülésre kényszerült. Nigériában folytatódtak a terrortámadások. Kína 2012-ben a korábbi huszonegyedik helyről a harminchetedikre esett vissza. Itt ma is mintegy száz keresztény van őrizetben, de enyhült a házaknál tartott istentiszteletek üldözése. (KAP)

A szíriai helyzet veszélyezteti Libanont

A libanoni katolikus püspökök véleménye szerint a szíriai menekültek nagy száma veszélyezteti Libanon és Jordánia stabilitását. A L’Orient–Le Jour francia nyelvű libanoni napilap január 10-ei számában megjelent hír szerint a püspökök a maronita főpásztorok Bkerkében tartott havi értekezletén adtak hangot aggodalmuknak. (KAP)


Katolikusok az amerikai törvényhozásban

Az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi kongresszusának tagjai közül százhatvanöten katolikusok, többen, mint eddig bármikor. Ugyanakkor a kongresszusi tagok között most először ott ül egy magát nem vallásosnak tartó képviselőnő is. Az amerikai lakosság körében az ateisták aránya ennél jóval magasabb: minden ötödik felnőtt állampolgár állítja, hogy nem hisz Istenben, és semmilyen vallási felekezethez nem tartozik. Az amerikai kongresszus minden tizedik képviselője jezsuita diák volt, ez azonban nem jelenti azt, hogy közülük mindenki katolikusnak vallja magát. (KAP)

Kötelező a vallásoktatás Oroszországban

Vlagyimir Putyin orosz elnök január 1-jén aláírta az új közoktatási törvényt, melynek értelmében az ország iskoláiban kötelező lesz a vallásoktatás. A rendelet hatálya valamennyi oktatási intézményre kiterjed, idézi a Kreml közleményét a The Moscow Times, azt azonban nem említi, hogy mely vallások alapelemeinek oktatásáról van szó. A törvény, amelyet az állami duma december 21-én, a szövetségi tanács pedig december 26-án hagyott jóvá, 2013. szeptember 1-jén lép hatályba Oroszországban. (MK)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .