Nagyvilág

 

Mario Monti lemondása

Az olasz püspöki konferencia nevében sajnálatát fejezte ki Angelo Bagnasco bíboros Mario Monti olasz miniszterelnök bejelentett lemondása miatt. Kedvezőtlen jel egy ország politikájára nézve, ha egy törvényhozási ciklus hamarabb ér véget, és előrehozott választásokat kell tartani – mondta a püspöki konferencia elnöke. (KAP)

Putyin az oroszországi erkölcsi helyzetről

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nemzethez intézett beszédében felpanaszolta az oroszországi erkölcsi állapotokat. Különösen az irgalmasság és az együttérzés hiányát emelte ki, és hangsúlyozta: az erkölcsi értékek védelme a törvények feladata. (KNA)


 

Kínai püspökkinevezés visszavonása

A Kínai Népköztársaság rendszerhez hű püspöki konferenciája visszavonta Taddeusz Ma Daqin sanghaji segédpüspök (képünkön) kinevezését, mert júliusi szentelésekor megtagadta az állami hűségesküt. Azóta házi őrizetben tartották. (KNA)

Libanoni zavargás

A maronita főpásztorok katonai intézkedéseket követelnek az ország északi részén kitört zavargások lecsillapítására. A nyugtalanság összefüggésben van a szíriai eseményekkel. A tripoli összecsapásokban tizenkilencen vesztették életüket. (KAP)

Szíriai al-Kaida jelenlét

A damaszkuszi ökumenikus központ ferences igazgatója, Romualdo Fernandez arról számolt be, hogy Szíriában naponta romlik a helyzet. A keresztények – akik a lakosság többi részéhez hasonlóan szintén kormánypártiakra és ellenzékiekre oszlanak – egyre nagyobb számban kényszerülnek menekülésre. Az al-Kaida terrorszervezet jelenléte egyre inkább megfigyelhető az országban. A szíriai keresztényeket iraki társaikéhoz hasonló sors fenyegeti. (KNA)

Kopt keresztény börtönbüntetése

Kairóban három év börtönre ítéltek egy kopt keresztény férfit „káromlás” miatt. A huszonhét éves Alber Sabert százhuszonöt euró értékű óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A vád szerint egy iszlámellenes filmet terjesztett az interneten. (KNA)

Nem javul a kubai helyzet

Angel Santiesteban kubai író (képünkön) a KNA-nak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: az emberi jogi helyzet, a szabadságjogok biztosítása semmit sem javult Kubában. Nem tudja, hogyan tudta a rendszer elérni, hogy a szabad világ azt higgye, Kuba már jogállam. (KNA)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .