Nagylelkűen az emberekért

Fotó: Polgármesteri Hivatal, Dunakiliti

 

Veres András győri megyéspüspök november 3-án szentmisét mutatott be a dunakiliti Szent Kereszt Felmagasztalása templomban, majd megáldotta a Boldog Batthyány-Strattmann László nevét viselő sétányt. Kovács Andor Tamásné, Dunakiliti polgármestere beszámolóját közöljük.

Verőfényes napsütésben várták a hívek a templom és a plébánia előtt Veres András megyéspüspököt, aki a dunakiliti egyházközségnek és Dunakiliti Község Önkormányzatának meghívására látogatott el a településre. A program ünnepi szentmisével kezdődött, amelyet a jelenlévőkért, a dunakiliti hívekért mutatott be a püspök.
A főpásztort az egyházi képviselő-testület tagjai kísérték a plébániáról a templomba. A szentmise elején Horváth Alajos, az egyházközség világi alelnöke mondott köszöntőt, majd beszámolt arról, hogy milyen felújítások zajlottak a templomban az elmúlt évek során, illetve milyen tervekkel készülnek a jövőre.
Ünnepi szentbeszédében a megyéspüspök arról szólt, hogy életünket kiteljesítik a találkozások, amelyek gyakran egész valónkat meghatározzák, ezért szükség van rájuk. Az ember társas lény, nem jó neki egyedül. Egy-egy találkozás alkalom arra is, hogy megálljunk és elgondolkozzunk. A püspök a találkozások különböző típusairól is szót ejtett. Mint mondta, vannak találkozások, amelyek az egész életünket meghatározzák. A mogorva, elutasító ember boldogtalan, ezzel szemben az, aki nyitott, és kölcsönös bizalomra épülő kapcsolatok részese, boldog emberré válik. A megsemmisítő találkozások csalódást okoznak, és egy egész életet rombolhatnak le bennünk. Ilyen találkozásoktól féltik a szülők a gyermekeiket. A felszínes találkozások a leggyakoribbak napjainkban. Az emberek nem engedik magukhoz a másikat, nem is nagyon érdekli őket a másik gondja vagy öröme. Az Istennel való találkozás mindig megváltó erejű. Ilyen volt Jézus és Zakeus találkozása is. Zakeus előkelő ember létére nem félt a szégyentől, képes volt felmászni egy fára, hogy lássa a közeledő Jézust. Kíváncsi volt rá. Sok ember szívében él a kíváncsiság Jézus iránt, de nem mernek lépni, nem veszik a fáradságot, hogy elinduljanak felé. Zakeus megteszi ezt a lépést, és Jézus észreveszi. Nevén szólítja Zakeust, a vámost, és – a zsidók nagy megrökönyödésére – közli vele, hogy nála fog megszállni. Zakeus élete gyökeresen megváltozik, ott, azonnal. Feltámad benne a bűntudat, és kész jóvátenni a bűneit.
Ez a történet is bizonyítja: ha csak egyszer is találkozunk Jézussal, nem vonakodunk többé, egész életünkkel hozzá akarunk tartozni. Zakeus egy pillanat alatt döntött és cselekedett.
Jézus nem számonkérőn közeledett hozzá, nem akarta felelősségre vonni. Mi is nagyvonalúsággal forduljunk embertársainkhoz! Számonkéréssel nem érhetünk célba, a segítő szeretet mindennél többet ér. Irgalmas szeretettel viseltessünk a másik ember iránt, és mindig igyekezzünk a szeretetben másokat megelőzni! – zárta szentbeszédét a főpásztor.
A szentmise után az ünneplő sokaság a Batthyány-kastélyhoz sétált, ahol felavatták a Boldog Batthyány-Strattmann László tiszteletére létrehozott sétányt, amely a doktor szülőházához és szobrához vezet. A sétány kialakítását a Szigetköz–Mosoni-sík Leader Egyesület támogatta. Az ünnepségen szavalatok és énekek hangzottak el. A polgármesteri beszéd után Veres András megyéspüspök áldást kért a sétányra és az azon közlekedőkre.
2020-ra – Boldog Batthyá­ny-Strattmann László születésének 150. évfordulója alkalmából – Batthyány-emlékévet hirdettek a dunakilitiek.

Forrás: Győri Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .