Nagyböjti gondolatok

Ha sohasem vagyunk többek, mint emberek, ha sohasem mások, mint természetes önmagunk, ha nem vagyunk szentek, sohasem adhatjuk meg Istennek azt az imádást, amelyet megkíván. Ahhoz, hogy szent legyek, először önmagammá kell lennem. Ezért megszentelésem azon fordul, hogy megtudjam, ki vagyok, és hogy fölfedezzem igazi önmagamat.

Thomas Merton

Nem szabad áldozatul esnünk annak, amit a „Tábor-hegyi kísértésnek” mondhatnánk: „Uram, jó itt nekünk!” Nem szabad elzárkóznunk és közben küldetésünk lényegéről megfeledkeznünk. Keresztény közösségeink nem öncélúak. Mindig kettős kísértésnek vagyunk kitéve: az önzésnek, amely megelégszik azzal, amije van, és az elzárkózásnak, amely távol tartja magát azoktól, akik kívül vannak.

Suhard bíboros

Ha Isten gyermekeként akarsz élni, úgy kell nézned életedet, ahogyan Isten nézi, úgy kell elbírálnod, ahogyan ő bírálja, úgy kell élned, ahogyan ő kívánja; de hogy ez sikerülhessen, szellemed természetes fényén kívül más fényre van szükséged: a hit fényénél kell felülvizsgálnod életedet.

Michel Quoist

Hogy az áldozat és az öröm egységet képez, hogy az adakozásban gazdagodunk, hogy a lemondásban lehetünk csak igazán naggyá, ez olyan igazság, amely megtapasztalható, de nem bizonyítható. Ennek a be nem bizonyítható emberi sajátosságnak a figyelmen kívül hagyása lényünk legnagyobb kísértése. Csak az élet végéig sikerrel legyőzött kísértés adja meg a tapasztalatot és vele együtt a belátást is hozzá: aki magát naggyá teszi, azt megalázzák, aki magát megalázza, azt felmagasztalják.

Boros László

Istenem, Atyám! Nem azért engeded meg a szenvedést, hogy kínozzál bennünket. Eszköz és út ez, hogy hozzád vezessen. Tudom, hogy nem szereted a szenvedést, de örülsz annak, aki szenvedését bátran viseli, a keresztet úgy hordozza, mint Fiad, és így közelebb jut hozzád.

F. Emanuel

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .