Nagy készülődés a legkisebb kontinensen

Nemcsak a városban, hanem az egész kontinensen s az óceániai szigetvilágban is nagy a készülődés. Amerikából, Ázsiából, Európából zarándokok ezrei érkeznek majd a legkisebb kontinensre, hogy részt vegyenek július 10. és 14. között az előtalálkozókon, amelyeket Ausztrália nagyvárosaiban tartanak majd a helyi katolikus egyházközségek, s azután a nagy találkozón Sydney-ben, ahol a fiatalok szentmise keretében XVI. Benedek pápával is találkozhatnak, akinek ez lesz első ausztráliai látogatása. A rendezvénnyel párhuzamosan ifjúsági fesztivált is szerveznek, valamint a „Hivatások expóján” pavilonjaikban mutatkoznak be a szerzetesrendek, keresztény közösségek, mozgalmak. A multikulturális, különféle vallások templomaival „külső megjelenésében” is sajátos egységet és sokféleséget megjelenítő Sydney-ben nagy kihívás elé néz az ausztrál katolikus egyház, melynek nemcsak a szervezés a feladata – hiszen egyéb feltételek adottak, mivel az olimpiai helyszíneket az egyház rendelkezésére bocsátotta az állam -, hanem a kérdések része az is, hogy a nagy múlttal nem rendelkező, ámde annál ígéretesebb jelennel büszkélkedő ausztrálok lelkületére milyen hatással lesz a találkozó, sőt már az előkészület is.

Az ifjúsági világtalálkozót megelőző napokban egész Ausztrália, sőt még Új-Zéland egyházmegyéi is bekapcsolódnak a fiatalok vendéglátásába. Ezek a napok a keresztény hit fényében történő kulturális találkozás lehetőségét teremtik meg. A zarándokok bekapcsolódhatnak a helyi közösségek életébe, megismerkedhetnek az ausztrál és új-zélandi keresztények hétköznapjaival. „Az ifjúsági világtalálkozó jó alkalom a megtérésre, ezért nem szabad hagynunk, hogy a szervezési feladatok háttérbe szorítsák a lelki felkészülést” – figyelmeztetett George Pell bíboros, Sydney érseke, akinek Mindszenty József bíboros, hercegprímás az egyik példaképe, ahogy azt korábban, egy lapunkban megjelent interjúban elmondta. „A világtalálkozó egyik áldása számunkra Krisztus tanítása, amely a nyilvánosság elé fogja vinni a lelki értékeket” – vallja George Pell bíboros.

Anthony Fisher, Sydney segédpüspöke és a találkozó szervezőbizottságának koordinátora is hasonlóképpen tájékoztat az előkészületekről: a szervezésnek mindig lelki elkötelezettséggel kell párosulnia. A világtalálkozó nagy jelentőségű esemény Ausztrália és Óceánia minden fiatalja számára, újra elgondolkodhatnak az élet természetfölötti dimenzióján, és ismét rátalálhatnak az Istennel való kapcsolatra. Az új evangelizáció nagy lehetősége lesz ez – mondta a segédpüspök. A találkozók hagyományához tartozik az ifjúsági világtalálkozók keresztjének „zarándoklata” is. A kereszt két találkozó közötti időszakban a világot járja, a Kölnben megtartott találkozó után hosszú afrikai zarándokúton volt, majd Dél-Koreába érkezett, tavaly július 1-je óta pedig egy Mária-ikonnal együtt Ausztrália egyházmegyéiben hordozzák körül a keresztet a fiatalok. Nemrég a fővárosban, Canberrában a parlamentben is járt a világtalálkozók jelképe.

Az egyházi események (katekézisek, szentmisék, közösségek bemutatkozása) mellett a szervezők hónapok óta készülnek az ifjúsági fesztiválra is, ahova – csakúgy, mint az egyházi programokra – mindenki hivatalos (nem csak a hívők). Egész Ausztráliából és a világ minden tájáról jelentkeztek már művészek a fesztiválra, amely háromnapos lesz, zenei programokkal, színházi előadásokkal, kiállításokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, utcai előadásokkal, műhelybeszélgetésekkel. „Ez csak néhány módszer arra, hogy a fiatalokat arra biztassuk, fejezzék ki kreatívan a hitüket” – tájékoztatta a SIR hírügynökséget Anthony Fisher püspök. A fiatal művészek templomokban, galériákban, parkokban, játszótereken és egyéb szabadtéri helyszíneken várják majd a résztvevőket. A programokra már több mint ötezer művész jelentkezett: képzőművészek, szobrászok, színészek, költők, táncosok. A fesztivál szervezőirodájának felelőse szerint az esemény a vártnál jóval nagyobb érdeklődést váltott ki világszerte a fiatalok körében.

Számos ausztrál őslakos is bekapcsolódott a programokba. Kiemelkedik közülük Richard Campbell festőművész, aki alkotótársaival sajátos „bennszülött” jelleget is kölcsönöz majd a találkozónak. Művei a kereszténység főbb témáit és eseményeit mutatják be az őslakosok kultúráján keresztül. A Sydney-be látogató zarándokok a világtalálkozó promóciós anyagain Campbell műveiből vett keresztút- és feltámadásmotívumokat, illetve Madonna-ábrázolásokat láthatnak majd. A művész egy katolikus pap biztatására kezdett el festeni, aki azt javasolta neki, hogy festményeiben kapcsolja össze a Biblia világát az őslakosok kultúrájával. Campbell így vall erről: „Munkám során újra felfedeztem és felidéztem népem történeteit. Így jöttem rá, hogy mennyi hasonlóság van az ausztrál őslakosok és a kereszténység története között. Van valami, ami mindannyiunkat összeköt lelkileg, az állatok, a fák, a folyók, a sziklák mind testvéreink, és ugyanahhoz az Istenhez tartozunk, Istenben mind egyek vagyunk” – mondta az ausztrál képzőművész. Istenben mind egyek vagyunk. Egybecseng ez a gondolat az idei találkozó központi témáival: a misszióval és a Szentlélekről való elmélkedéssel. A rendezvény mottója: „Amikor leszáll rátok a Szentlélek, erő tölt el benneteket, és tanúim lesztek” (ApCsel 1,8). Erre a „találkozásra” készít fel a fiataloknak írt üzenetében XVI. Benedek pápa, egyúttal aláhúzva II. János Pál pápa egykori ausztráliai látogatása alkalmával kiadott apostoli buzdítását: ahogy egész Óceániának, Ausztráliának is szüksége van arra, hogy újra felfedezze keresztény gyökereit.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .