MTA – egyháziak a tagságban

1949 óta Erdő Péter az első egyházi személy az akadémikusok tudós testületében, ahol korábban Fraknói Vilmos kanonok, Serédi Jusztinián bíboros hercegprímás, Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök, Jedlik Ányos bencés szerzetes, Kelemen Krizosztom pannonhalmi főapát és sokan mások képviselték az egyházi tudományosságot.


Gánóczy Sándor és az ökumenikus teológia

A Magyar Tudományos Akadémia május 7-én külső tagjai közé választotta Gánóczy Sándor nyugalomba vonult würzburgi teológiaprofesszort. Aneves Luther- és Kálvin-kutató Budapesten született 1928-ban. Teológiai tanulmányait Budapesten, Párizsban és Rómában végezte. 1953-ban szentelték pappá, 1963-ban a Pápai Gergely Egyetemen, majd a Sorbonne-on is doktorált. Párizs és Münster után a Würzburgi Egyetem teológiai karán tanított dogmatikát. 1996 óta Dél-Franciaországban él.

Kutatási szakterülete az ökumenikus teológia, de munkássága kiterjed a filozófia és a keresztény teológia határterületére is. Jelentős eredményeket ért el a teológia és a természettudományok, főként a fizika, a biológia és az agykutatás közötti párbeszéd terén is. A Kálvin-kutatás egyik legnagyobb nemzetközi szaktekintélye. 2009-ben Stephanus-díjjal tüntették ki. Harminckét monográfia szerzője.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .