Moszkvai látogatáson Kocsis Fülöp érsek-metropolita a magyar jövőről

 

A Balassi Intézet közleménye szerint az ünnepségek már a múlt héten megkezdődtek. Helsinkiben például a helyi magyar közösségnek családi délutánt szervezett a Magyar Kulturális és Tudományos Központ. Prágában a Zeneakadémia közreműködésével ünnepi koncertet rendeztek. Az Isztambuli Magyar Kulturális Központ szervezésében virágokat ültettek az egykori ’48-as magyarok sírjainál, Párizsban pedig megkoszorúzták a Kossuth téren található emléktáblát és Teleki Blanka sírját a Montparnasse temetőben.
A ljubljanai várban és a helyi Balassi Intézetben március 13-án tartottak ünnepséget, amelyen a József Attila Egyesület és a helyi magyar iskola tanulói adtak műsort. Bécsben március 14-én megkoszorúzták Bessenyei György testőr író szobrát, majd az Altes Rathaus dísztermében ünnepi megemlékezést tartottak. Pozsonyban Rigó Ronald zongoraművész koncertjét hallhatta a közönség a Szlovák Rádió hangversenytermében, Sepsiszentgyörgyön pedig Hátrahagyottak emlékezete címmel kültéri kiállítást rendeztek.
Szintén március 14-én Magyarország Moszkvai Nagykövetségén a Debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola Lautitia kamarakórusa adott koncertet, valamint hivatalos látogatást tett Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita. Mintegy kétszáz fős hallgatóság előtt elmondott üdvözlő beszédében így fogalmazott: „A magyar név akkor lesz megint szép, ha felismerjük a feladatot, hogy Magyar­országot építeni kell, ha teszünk ezért, Isten ezért állított bennünket ide.” Az ünnepi megemlékezésen fellépett Bálint János fuvolaművész és Lukács Henrietta, a Csajkovszkij Konzervatórium zeneiskolájának növendéke.

Forrás: MTI, Hajdúdorogi főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .